USA til Rusland: Kom så med Snowden

Den amerikanske whistleblower sidder mandag morgen i lufthavnen i Moskva. USA lægger pres på Rusland.

Tidligt mandag morgen befinder den amerikanske whistleblower Edward Snowden sig i transithallen i den internationale lufthavn i Moskva.

Samtidig øger USA presset på Rusland om at udlevere Snowden.

Den amerikanske regering forventer, at de russiske myndigheder vil tilbageholde Snowden og udlevere ham til USA, meddeler Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AFP.

Så selv om det lykkedes for den tidligere medarbejder hos de amerikanske efterretningstjenester CIA og NSA at slippe ud af Hongkong søndag, så risikerer han stadig at blive udleveret og retsforfulgt for sine omfattende lækager i USA.

Mellemlanding på Cuba

USA havde opfordret myndighederne i Hongkong til at forhindre Snowden i at forlade landet, men det ønske blev ikke efterkommet, og søndag aften landede han i Moskva.

Det forlød samtidig, at Snowden fra Moskva havde billet til Caracas i Venezuela via en mellemlanding i Cuba.

Og med det anspændte forhold USA har både til Venezuela og Cuba, er tiden ved at løbe ud for de amerikanske myndigheder, hvis de skal have Snowden bragt for en hjemlig domstol.

Rejser videre til Equador

Snowden ventes at rejse videre fra Venezuela til Ecuador, hvor han ifølge landets udenrigsminister har søgt om politisk asyl for at undgå at blive retsforfulgt i USA.

Talskvinden i Det Hvide Hus, Caitlin Hayden, siger tidligt mandag morgen dansk tid:

- I betragtning af vores intensiverede samarbejde efter Boston-bomberne og vores tradition for at arbejde sammen med Rusland i spørgsmål vedrørende retshåndhævelse forventer vi, at den russiske regering ser på alle muligheder for at udvise hr. Snowden til USA.

Assange på ambassade

Og russerne har ikke lang tid til at tænke over tingene. Edward Snowden har angiveligt billet på et fly mod Havana i Cuba, som letter fra lufthavnen i Moskva omkring middagstid, skriver nyhedsbureauet dpa.

Equador har i forvejen lagt sig ud med USA, efter at WikiLeaks-stifteren Julian Assange har søgt tilflugt på landets ambassade i Storbritannien for at undgå udlevering. Assange har siden fået asyl i Ecuador, men har i mere end et år opholdt sig på ambassaden i London.

Bliver næppe udleveret

Aleksej Pusjkov, som leder udenrigsudvalget i det russiske parlaments underhus, Dumaen, siger, at Snowden næppe vil blive udleveret til USA, men at det samtidig er næsten udelukket, at han får politisk asyl i Rusland.

- Der er kompliceret relationer mellem landene i denne fase, og når relationerne er i denne fase, hvor et land handler fjendtligt over for et andet, hvorfor skulle USA vente tilbageholdenhed og forståelse fra Rusland? siger han.

/ritzau/