USA trækker sig fra atomaftale med Rusland

Amerikanerne vil skrotte historisk atomaftale. Russerne bryder den, lyder forklaringen.

Præsident Trump har tidligere varslet et opgør med våbentraktaten med Rusland. Nu skrotter amerikanerne aftalen. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

USA trækker sig fra den såkaldte INF-aftale med Rusland, som forbyder landbaserede mellemdistanceraketter.

Det oplyser den amerikanske undersekretær Andrea L. Thompson på et pressemøde her til aften, beretter Reuters.

Amerikanerne skrotter den historiske aftale, fordi Rusland ikke lever op til aftalen, lyder den amerikanske forklaring.

For en måned siden gav amerikanerne Rusland et ultimatum om at efterleve våbenkontrolaftalen inden for 60 dage.

Men møder med russerne i går har ikke ført til et ønsket gennembrud, og amerikanerne vil derfor om kort tid begynde processen med at trække sig fra aftalen, siger Thompson.

Nyt missil i sigtekornet

INF-aftalen blev indgået mellem den amerikanske præsident Ronald Reagan og den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov i 1987.

Aftalen blev tolket som et stort skridt i retning af en normalisering mellem øst og vest hen mod afslutningen af den kolde krig.

Siden har de to lande flere gange beskyldt hinanden for at bryde våbenkontrolaftalen, og i dag bekræfter amerikanerne altså, at de skrotter den.

Ifølge amerikanerne bryder russerne aftalen med et nyt missil, som Rusland har udviklet. Russerne påstår derimod, at de såkaldte SSC-8-missilers rækkevidde betyder, at det ikke omfattes af aftalen.

Nato og andre iagttagere har peget på, at missilerne er et problem, fordi de kan ramme europæiske mål meget præcist og med få minutters advarsel.

Våbenkapløb kan være undervejs

Så sent som i dag lød meldingen fra Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, at Rusland var klar til at redde aftalen mellem de to lande, rapporterer Reuters.

Beslutningen er ikke helt uventet, da præsident Trump allerede varslede et opgør med aftalen ved et vælgermøde i oktober.

Siden fulgte det amerikanske ultimatum i sidste måned, som de andre Nato-lande bakkede op om.

Efter gårsdagens forhandlinger i Geneve varsler amerikanerne nu, at de den 2. februar vil starte med at afvikle traktaten.

Det betyder, at USA efter en varslingsperiode på seks måneder selv kan begynde at producere mellemdistanceraketter, fordi landet ikke længere vil være bundet af aftalen.

Derfor frygter nogle, at der kan være lagt op til et nyt våbenkapløb mellem landene.