USA trækker sig, og Assad rykker ind: Kurdere inviterer syrisk hær til at tage kontrol med by

Kurderne i Manbij er bange for tyrkisk angreb, efter at Trump har varslet fuld tilbagetrækning.

Kvinder går forbi lukkede butikker i Manbij i marts i år. (Foto: Hussein Malla © Scanpix)

Soldater fra det syriske styre er ankommet til den nordsyriske by Manbij, efter at de tidligere på dagen blev inviteret inden for af den kurdiskledede milits YPG.

Det sker, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har meddelt, at USA vil trække alle sine soldater ud af Syrien.

Manbij ligger tæt op af grænsen til Tyrkiet.

Kurderne er bange for at blive angrebet af Tyrkiet, som er begyndt at gøre klar til en større militæroffensiv i området, støttet af oprørsstyrker, der er loyale mod Tyrkiet.

Derfor har de bedt regimet beskytte byen, hvor præsident Bashar al-Assads tropper ellers ikke har været velkomne i seks år.

- I lyset af den tyrkiske trussel inviterer vi den syriske regering, som vi hører under, til at sende sine væbnede styrker for at overtage stillingerne og beskytte Manbij, lyder det fra YPG ifølge Reuters.

Tvivl om indtog i Manbij

Tidligere i dag meldte Syriens statslige nyhedsbureau, Sana, at den syriske hær allerede havde hejst flaget over byen og garanteret "fuld sikkerhed til alle syriske borgere og andre tilstedeværende".

Den påstand er der dog senere rejst tvivl om. Over for Al Jazeera afviser indbyggere i Manbij, at det syriske regimes styrker er gået helt ind i byen.

Og overfor AP melder en kurdisk embedsmand, at det syriske regimes styrker er ankommet, men efter aftale med Rusland venter med at tage kontrollen, til amerikanerne er væk.

Sker det, er første del af den spådom, som seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Helle Malmvig kom med, gået i opfyldelse.

Hun vurderede tidligere på ugen, da det stod klart, at USA trækker sig ud af Syrien, at andre magtfaktorer ville strømme til området.

- Jeg tror, vi kan komme til at se, at det bliver Assad-styrker, Rusland og Tyrkiet, som skal dele noget af det her territorium mellem sig, og at det bliver Assad-styrker og Rusland, som kommer til at beskytte kurderne i noget af området, sagde Helle Malmvig mandag.

Kurdere leder efter forbundsfæller

Kurdiske styrker sidder på store dele af det østlige og nordlige Syrien, hvor de har fået støtte af USA til gengæld for at kæmpe mod terrorgruppen Islamisk Stat.

Amerikanske soldater er blandt andet stationeret ved Manbij.

Men når amerikanerne rejser, har kurderne brug for nye forbundsfæller i lyset af, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har fastslået, at han vil gå ind for at kæmpe mod de kurdiske grupperinger.

Dem mener Tyrkiet er i ledtog med tyrkisk-kurdiske PKK, der i årtier har kæmpet for kurdisk uafhængighed i Tyrkiet.

Den seneste uge har det stået klart, at tyrkerne mener det alvorligt. Kampvogne og lastbiler med soldater og udstyr er blevet sendt over grænsen og samler sig nær den strategisk vigtige Manbij.

Erdogan: Psykologisk krigsførsel

Nu skal syriske tropper have indtaget stillinger mellem de tyrkiske styrker og Manbij, oplyser Reuters.

Og det får ros fra Rusland, som har støttet regimet i borgerkrigen.

- Det er en positiv tendens, lyder det fra præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitry Peskov.

Tyrkiets forsvarsministerium har ifølge Reuters meddelt, at YPG ingen bemyndigelse har til at overdrage kontrollen over Manbij og advarer parterne mod at destabilisere regionen.

Reuters skriver også, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, beskylder Syriens regimestyrker for psykologisk krigsførsel med sin melding om at have kontrollen med Manbij, og at intet endnu er afgjort.

Erdogan har dog siden udtalt, at Tyrkiet ikke har noget at gøre i Manbij, så snart "terrororganisationer" har forladt området.

I morgen ankommer tyrkiske repræsentanter til Moskva for at tale om fremtiden i Syrien efter den amerikanske tilbagetrækning.

Facebook
Twitter