USA trækker sig ud af Unesco

Amerikanernes udmelding af organisationen vil træde i kraft ved udgangen af næste år.

Ifølge en udtalelse vil USA forsøge at forsætte som observatør og ikke-medlem for fortsat at kunne bidrage med amerikanske "synspunkter, perspektiver og ekspertise". (Foto: Yoan Valat © Scanpix)

USA trækker sig ud af FN's kulturelle organisation, Unesco. Det meddeler USA's udenrigsministerium for kort tid siden.

Ifølge udenrigsministeriet afspejler beslutningen USA's bekymringer over "stigende restancer ved Unesco, behovet for grundlæggende reform i organisationen og den fortsatte anti-israelske bias ved Unesco."

Læs også

Unesco trodser Clintons Palæstina-trussel

Ifølge en udtalelse fra ministeriet vil USA forsøge at forsætte som observatør og ikke-medlem for fortsat at kunne bidrage med amerikanske "synspunkter, perspektiver og ekspertise".

Protest over Palæstina

Udmeldingen vil træde i kraft den 31. december 2018.

Det er ikke første gang, USA kritiserer organisationen for at være anti-israelsk. Allerede i 2011 stoppede USA med at betale til organisationen i protest mod, at Unesco inkluderede Palæstina som et fuldt medlem.

Unescos generaldirektør, Irina Bokova, kalder USA's beslutning for et tab for FN-familien og det internationale, politiske samarbejde.

- Jeg vil gerne udtrykke min dybe beklagelse over USA's beslutning om at forlade Unesco, siger hun til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge en talsmand for USA's udenrigsministerium er beslutningen taget af udenrigsminister Rex Tillerson.

Hvad er Unesco?

  • Unesco er FN's organisation for uddannelse, videnskab, kultur og senest også kommunikation.
  • Organisationen har hovedkvarter i Paris, og blev oprettet 1945 for at fremme samarbejdet mellem nationerne inden for disse områder.
  • Unesco er blandt andet kendt for sin Verdensarvsliste, som blandt andet tæller Syriens Palmyra og USA's Grand Canyon.