USA truer EU's grønne ambitioner. Men Bødskov advarer mod grønt statsstøtteræs

EU-landene forsøger at finde ud af, hvad de skal gøre for at hamle op med den enorme statsstøtte, som grønne virksomheder i USA står til at få.

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) er åben for at justere EU's statsstøtteregler. Men han advarer samtidig mod et støtteræs mellem medlemslandene. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Det er ikke længere til at komme udenom, at Danmark og de andre EU-lande bliver nødt til at justere deres nuværende statsstøtteregler, hvis de skal kunne hjælpe deres grønne virksomheder i den stigende konkurrence fra især USA og Kina.

Men det skal gøres med måde. Og det må for alt i verden ikke munde ud i et internt statsstøtteræs, hvor det er de EU-lande, som har de mest bugnende statskasser, der ender med at vinde på bekostning af de fattigere medlemslande.

Det er meldingen fra erhvervsminister Morten Bødskov (S), efter at Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, tidligere på ugen udtalte, at der midlertidigt er behov for at lempe EU's statsstøtteregler, så det bliver langt lettere for medlemslandene at støtte eksempelvis deres vindmølleproducenter, solcellevirksomheder og udviklere af grøn brint.

Ellers vil det ifølge kommissionsformanden give grønne europæiske virksomheder nogle ringere konkurrencevilkår end deres amerikanske konkurrenter.

- Vi skal ikke være naive, og derfor skal vi se på, hvordan statsstøtten skal indrettes fremover, siger Morten Bødskov.

Ulige konkurrencevilkår

Årsagen er først og fremmest, at den amerikanske regering i de kommende år vil pumpe godt 2.550 milliarder kroner ud i landets vedvarende energisektor, heriblandt til produktion og udvikling af grøn teknologi, hvilket har vakt stor bekymring rundt om i unionen.

Medlemslandene frygter, at den massive statsstøtte vil få deres egne grønne virksomheder til at rykke til USA, hvor vilkårene er noget mere gunstige.

Præsident Joe Bidens store klimapakke skal blandt andet sænke USA's drivhusgas-udledninger med 40 procent inden årtiet er omme. Men trods det har den vakt stor bekymring hos EU og kommissionsformand Ursula von der Leyen. (Foto: © Alex Brandon, Associated Press)

Derudover bruger styret i Kina i disse år også milliarder af yuan på at vinde det grønne kapløb, og alt det har fået især Frankrig og Tyskland til at presse på for mere lempelige statsstøtteregler, så medlemslandene kan hamle op med den stigende konkurrence udefra.

Danmark har traditionelt været et frihandelsland, som har været særdeles skeptisk og restriktiv over for brugen af statsstøtte. Og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V) understregede da også tidligere på ugen, at han fortsat ikke tror, at "løsningen for at sikre en bedre økonomi er mere statsstøtte."

Derudover skal EU's statsstøtteregler sikre, at der er lige og fair konkurrencevilkår på det indre marked. Derfor advarer Morten Bødskov også imod, at der bliver lempet for meget på reglerne, da det vil gavne de medlemslande med de dybeste lommer – og hvor politikerne har lyst til at grave dybt i dem.

- Vi har ingen interesse i en statsstøttekrig. Vi er et lille land med en meget åben økonomi og sådan en statsstøttekrig vil betyde, at konkurrencevilkårene vil blive ulige og usikre, siger Morten Bødskov og understreger, at der også er brug for proportioner i debatten, som lige nu optager alle EU's stats- og regeringschefer.

Han mener, det er "meget dramatisk" at påstå, at amerikanerne nu er gået i gang med at støvsuge Europa for grønne virksomheder. EU-landene har samlet set afsat knap 3.800 milliarder kroner til klimakampen og den grønne omstilling i de kommende år, og det er ikke alle pengene, der er blevet brugt endnu.

- Det er jo ikke fordi, at vi i EU helt har lukket øjnene for værdien af den grønne omstilling, konstaterer Morten Bødskov.

Den amerikanske klimapakke har vakt stor bekymring rundt om i unionen. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Ritzau Scanpix)

Bedre rammevilkår i USA

Hos Brintbranchen, som repræsenterer danske virksomheder og institutioner, der arbejder med udviklingen af grøn brint, er man dog noget mere bekymret.

Ifølge direktør Tejs Laustsen Jensen er der ingen tvivl om, at den amerikanske klimapakke nu risikerer "at trække meget massive investeringer væk fra Danmark og Europa", fordi rammevilkårene i USA er blevet bedre.

- Vi står med nogle meget, meget store udfordringer, som kan risikere at forsinke den grønne omstilling i Europa betragteligt, siger han og tilføjer, at det kan komme til at gå særdeles hårdt ud over netop brintbranchen, som stadigvæk er en forholdsvis ung teknologi uden de store, faste produktionssteder i Europa.

Derfor kan den også hurtigt rykkes til USA, hvis rammevilkårene er bedre der. Og det kan gå ud over Danmark, som nu for alvor skal i gang med at producere grøn brint.

- På forsknings- og udviklingsdelen har vi investeret i det her i 20-30 år, og nu kommer gevinsten af det. Det har amerikanerne set, og derfor rykker de. Men vi skal ikke lade den gevinst sejle fra Europa, siger Tejs Laustsen Jensen.

Grøn brint er en af de teknologier, som der er store forventninger til i forhold til den grønne omstilling. Men de danske brintproducenter frygter for fremtiden. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix)

Morten Bødskov understreger, at man fra EU's side for nyligt har afsat 1,25 milliarder kroner til udviklingen af netop grøn brint. Derudover har de danske politikere afsat 850 millioner kroner til området, så han er ikke så bekymret igen.

- Det afsæt, vi i dag har for at støtte den grønne omstilling, er massivt. Vi skal nu sørge for at bruge de penge målrettet, så vi ikke bare fastholder, men også udvikler arbejdspladser i både Danmark og EU, siger erhvervsministeren og tilføjer, at der også er positivt, at USA nu for alvor har kastet sig over den grønne omstilling.

- Det kan jo også blive en fordel for danske virksomheder. Vi har i årtier været længst fremme af alle verdens lande. Både i forhold til målsætninger og investeringer i grøn omstilling, og derfor har vi nogle klare fordele, siger han.