USA trykker på knappen: Bomber Islamisk Stat i Syrien

For første gang har en international koalition udført luftangreb mod jihadister i Syrien.

Præsident Barack Obamas officielle politik over for Syrien er, at Assad skal afgive magten. (Foto: JIM WATSON © Scanpix)

USA og internationale samarbejdspartnere har udført de første angreb mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) i Syrien, oplyser Pentagon.

Angrebene er blandt andet blevet udført fra luften og med Tomahawk-missiler affyret fra krigsskibe.

Natten til tirsdag dansk tid er bombemissionen angiveligt stadig i gang.

USA vil ikke komme med detaljer- Jeg kan bekræfte, at amerikansk militær og partner-landes styrker er i gang med en militær aktion mod Isil (et andet navn for Islamisk Stat, red.) i Syrien, skriver Pentagon-talsmand John Kirby i en meddelelse ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Da disse operationer er i gang, vil vi ikke komme med yderligere detaljer på dette tidspunkt, fortsætter John Kirby.

Ifølge flere amerikanske medier er arabiske lande involveret i bombardementet. En højtstående embedsmand siger til CNN, at der er tale om Saudi-Arabien, Bahrain, Forenede Arabiske Emirater og Jordan.

The New York Times skriver, at angrebene primært var målrettet byen Raqqa, hvor IS står stærkt. De udpegede mål var angiveligt fortrinsvist bygninger og ikke enkeltpersoner.

Intet samarbejde med Assad

Islamisk Stat har over de seneste måneder indtaget store områder i både Irak og Syrien. En international koalition, der bliver anført af USA og har fået tilslutning fra over 40 lande, forsøger at bekæmpe gruppen. Danmark er en del af samarbejdet.

I forvejen har USA og Frankrig bombet IS-gruppen i Irak, ligesom at amerikanerne har advaret om, at man vil angribe jihadisterne, "hvor end de befinder sig".

Regimet i det borgerkrigshærgede Syrien har dog advaret mod at bombe i landet uden at have bedt syrerne om tilladelse på forhånd. Amerikanerne har omvendt sagt, at de ikke ønsker at samarbejde med den omstridte syriske præsident, Bashar al-Assad.

Præsident Barack Obamas officielle politik over for Syrien er, at Assad skal afgive magten, især efter at han sidste år anvendte kemiske våben mod sin egen befolkning.

/ritzau/

Facebook
Twitter