USA' udenrigsminister: Nordkoreansk tavshed banede vejen for aflysning af topmøde

Manglende nordkoreansk svar vedrørende mødet mellem Trump og Kim Jong-un var medvirkende til aflysning.

Det har blandt andet været manglende reaktioner fra Nordkorea, som har fået USA til at aflyse Donald Trumps møde med Kim Jong-un, oplyser USA's udenrigsminister, Mike Pompeo. (Foto: © WIN MCNAMEE, Scanpix)

Trods gentagne henvendelser er USA blevet mødt af en mur af nordkoreansk tavshed angående mødet mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

Sådan lyder det fra USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, der angiver den manglende respons fra Nordkorea som en af årsagerne til, at USA's præsident nu har har valgt helt at aflyse mødet, der ellers skulle have fundet sted i Singapore den 12. juni.

Adskillige gange har repræsentanter fra USA's regering rakt ud til Nordkorea for at diskutere forløbet omkring mødet, men har intet svar fået.

- Vi har ikke været i stand til at gennemføre de nødvendige forberedelser mellem vores respektive hold, for at sikre et succesfuldt møde, lyder det fra den amerikanske udenrigsminister i en høring i Senatet.

Det skriver Reuters.

Finder sig ikke i Pence-kritik

Tidligere i dag udsendte Donald Trump et officielt brev, hvor han beskriver de seneste dages udtalelser fra Kim Jong-un som 'fjendtlige' i en sådan grad, at han ikke længere finder det frugtbart at mødes for at diskutere atomnedrustningen på den koreanske halvø.

Brevet fra Donald Trump, hvor han officielt aflyser mødet den 12. juni.

Det er ifølge Mike Pompeo tilsyneladende særligt det nordkoreanske styres kritik rettet mod vicepræsident, Mike Pence, som har gjort udslaget.

Beklagelse og bekymring

Nyheden om aflysningen af topmødet er modtaget med forvirring og beklagelse rundt om i verden.

FN's generalsekretær, Antonio Guterres, kalder det "dybt bekymrende", at mødet nu er aflyst og opfordrer parterne til fortsat at arbejde på at "finde en vej til en fredelig og beviselig atomnedrustning på den koreanske halvø."

I Sydkorea, hvor præsident Moon Jae-in har haft en aktiv rolle i planlægningen af topmødet mellem de to statsledere, har meldingen om det aflyste møde også vakt bekymring.

Den sydkoreanske præsident opfordrer ifølge nyhedsbureauet Yonhap nu lederne til at tale direkte sammen.

- Jeg er meget forundret, og det er meget beklageligt, at mødet mellem Nordkorea og USA ikke vil blive afholdt efter planen, lyder det fra præsident Moon.

Også den britiske premierminister beklager, at mødet nu er aflyst.

- Vi er skuffede over, at mødet ikke vil finde sted som planlagt. Vi har behov for at se en aftale, som kan sikre en helt beviselig og uigenkaldelig atomnedrustning på den koreanske halvø, og vi vil fortsat samarbejde med vores partnere for at nå det mål, lyder det fra en talsmand for den britiske premierminister, Theresa May.