USA underskriver fredsaftale med Taliban - vil trække alle soldater ud indenfor 14 måneder

Amerikanerne har taget et vigtigt skridt mod at afslutte 18 års krig i Afghanistan.

Efter lange forhandlinger har USA i dag underskrevet en delvis fredsaftale med den militante, afghanske bevægelse Taliban.

Udenrigsminister Mike Pompeo var til stede, da fredsaftalen blev en realitet ved en ceremoni i Qatars hovedstad Doha.

Aftalen giver håb om en afslutning på USA's længste krig nogensinde, og at tusindvis af amerikanske soldater dermed kan trækkes ud af Afghanistan.

USA's udenrigsminister Mike Pompeo smiler bredt ved dagens ceremoni. (Foto: © Giuseppe Cacace, Scanpix)

Hvad står der i aftalen?

Ifølge fredsaftalen vil USA og Nato trække alle soldater ud af Afghanistan indenfor 14 måneder, skriver nyhedsbureauet Reuters. Tilbagetrækningen er betinget af, at Taliban overholder forpligtelserne i fredsaftalen med USA.

I løbet af 135 dage vil amerikanerne reducere antallet af soldater i Afghanistan fra de nuværende 12.000 til 8.600.

USA vil som led i aftalen arbejde for at fjerne sanktioner mod Taliban-medlemmer inden august i år. Samtidig vil op til 5.000 Taliban-fanger blive løsladt, mens den militante bevægelse på sin side vil frigive op til 1.000 fanger.

Taliban har sendt en stor delegation til ceremonien i Qatar. (Foto: © IBRAHEEM AL OMARI, Scanpix)

Fred stadig langt væk

Fredsaftalen betyder langt fra, at den hårdt prøvede befolkning i Afghanistan endelig får fred efter 40 år med krig.

Aftalen skal følges op af forhandlinger mellem alle stridende parter i Afghanistan, og den proces ventes at blive langt mere kompliceret end forhandlingerne mellem USA og Taliban.

Derfor siger eksperter, at dagens ceremoni mest handler om at opfylde det mål, som Taliban og USA's præsident, Donald Trump, har til fælles: At få de amerikanske soldater ud af Afghanistan.

Konsulent ved Forsvarsakademiet David Vestenskov frygter ligefrem, at fredsaftalen i sidste ende kan skubbe Afghanistan tættere på en ny borgerkrig.

Han mener, at en amerikansk tilbagetrækning kan svække den afghanske centralmagt i en grad, så landet falder tilbage i borgerkrig.

Hvem er Taliban?

  • Taliban betyder ”studerende”.

  • Bevægelsen voksede frem i begyndelsen af 90'erne i kølvandet på det kaos, der herskede i Afghanistan, efter Sovjetunionen havde trukket sig ud og overladt scenen til rivaliserende militser. Taliban erobrede landet i 1996 og indførte den mest konservative version af et islamisk styre, som verden endnu havde set.

  • Taliban blev berygtet over hele verden for de love og forbud, som den nye regering indførte, heriblandt forbud mod internet, musik og tv, påklædningsregler for mænd og kvinder, der betød at kvinder skulle bære burka, og mænd skulle lade skægget gro.

  • Taliban forbød kvinder at arbejde og uddanne sig og lukkede som en konsekvens heraf de fleste af landets pigeskoler. Andre religiøse grupper blev udsat for forfølgelse, især landets shiitiske hazari-mindretal.

  • Kilde: Faktalink.dk