USA undersøger muligheden for at investere i grønlandske lufthavne

USA melder sig på banen i forbindelse med grønlandsk lufthavnsinvestering.

USA viser interesse for mulig investering i grønlandske lufhavne. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Blot en uge efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er hjemvendt fra en større investeringstur i Grønland, melder amerikanerne sig nu på banen som mulige investorer i grønlandske lufthavne.

Det skriver den amerikanske ambassade i en hensigtserklæring på deres Facebook profil.

Det amerikanske Forsvarsministerium har formuleret teksten og hensigtserklæringen er underskrevet af USA’s viceforsvarsminister John Rood. Ifølge Altingets oplysninger underskrev han erklæringen søndag efter et besøg på den amerikanske Thule base i Nordvestgrønland.

Som led i hensigtserklæringen bliver der lagt vægt på, at Arktis i stigende grad anses som et økonomisk såvel som sikkerhedsmæssigt betydningsfuldt område.

- Disse investeringer vil øge USA og Nato's kapabiliteter i den nordatlantiske region og vil komme USA, Kongeriget Danmark og Grønlands folk til gavn, står der i hensigtserklæringen.

Der er endnu ikke tale om reelle investeringer i Grønlands lufthavnsinfrastruktur, men med hensigtserklæringen slår amerikanerne fast, at interessen for mulige investeringen er til stede.

Amerikansk interesse efter dansk kapitalindsprøjtning

Interessen fra amerikanerne kommer efter en nylig dansk kapitalindsprøjtning på 700 millioner kroner til et lufthavnsprojekt i Grønland.

Med aftalen og de 700 millioner kroner bliver den danske stat medejer af lufthavnene, der ligger i Nuuk og Ilulissat.

Lufthavnsprojektet rummer en udenrigs- og sikkerhedspolitisk problemstilling. Kineserne har nemlig vist stor interesse i at få indflydelse på den grønlandske infrastruktur.

Ifølge flere eksperter er bekymringen, at det kan give Kina for stor indflydelse i det grønlandske samfund – og at det ville betyde, at Kina for eksempel vil kunne bruge den indflydelse til at presse USA ud af Grønland.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) bekræftede tidligere på året, at den amerikanske regering er bekymrede for, at Grønland skal vælge en kinesisk entreprenør.

Landsstyret byder interessen velkommen

Amerikanerne vil nu analysere potentialet i de grønlandske lufthavne, der både skal kunne anvendes til civile og militære flyveformål.

Ifølge landsstyre medlem med ansvar for udenrigsanliggender Vivian Motzfeldt, er amerikanernes interesse positiv.

- Vi byder den amerikanske hensigtserklæring velkommen og ser frem til at drøfte detaljerne om mulige amerikanske lufthavnsrelaterede investeringer. Naalakkersuisut (red. Grønlands Landsstyre) lægger stor vægt på dialog, der kan sikre fælles fordele. Vi ser den amerikanske hensigtserklæring som et positivt initiativ i den sammenhæng, siger Vivian Motzfeldt til det grønlandske medie KNR.

FacebookTwitter