USA: Værnepligt så ikke kun fattige skal i krig

To demokratiske guvernører vil have genindført værnepligten i USA for at sikre, at ikke kun de fattiges børn sendes i krig. Ifølge guvernørerne bliver det primært folk fra de laveste klasser og fra etniske minoriteter, der skal kæmpe i Irak.

Når de amerikanske soldater drager i krig, så er det langt frahele USA der er ude at kæmpe, USA har nemlig ikke værnepligtmere.

Det betyder, ifølge to demokratiske guvernører, at det primærter folk fra de laveste klasser og de etniske minoriteter, der i dagdrager i krig på USA´s vegne.

På et pressemøde tirsdag sagde den demokratiske guvernør,Charles Rangel:

- Det er desværre blevet andre børns pligt at gå i krig og dø,mens de privilegerede smyger sig uden om de tragiske konsekvenseraf krig,

Derfor vil Charles Rangel og en kollega have genindførtværnepligten som blev afskaffet i USA i 1973.

Ingen opbakning fra forsvarsministeren

I dag bestårmilitæret udelukkende af frivillige soldater. Men hvis alle mellem18 og 26 år skulle ind og tjene fædrelandet, så ville amerikanerneogså være mere tilbageholdende med at forlange militær indgribennår krisen kradser, mener guvernør Rangel:

- Jeg er sikker på, at hvis de, der nu råber op om krig vidste,at deres egne børn havde udsigt til at skulle af sted og måskekomme til skade, så ville de være mere tilbageholdende og visestørre vilje til samarbejde med det internationale samfund ispørgsmålet om Irak.

Ideen får ingen opbakning fra den amerikanske forsvarsminister,Donald Rumsfeld.

Han siger, at værnepligt vil gøre militæret ineffektivt, fordistyrken hele tiden skal skifte færdigtrænede soldater ud med nyerekrutter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk