USA: Venezuela er en national sikkerhedstrussel

USA har optrappet sanktioner mod ledere i Venezuela og kalder landet for en national sikkerhedstrussel.

USA har erklæret Venezuela for en national sikkerhedstrussel og givet ordre til sanktioner mod syv højtstående ledere fra det olierige land i den hidtil værste diplomatiske krise siden den socialistiske præsident, Nicolás Maduro, blev indsat i 2013.

Maduro har bebudet hårde reaktioner fra Venezuelas side, og kort efter de amerikanske udmeldinger meddelte Cuba, at det støtter Venezuela betingelsesløst i striden med amerikanerne.

USA og Venezuela har ikke haft normale diplomatiske relationer siden 2008, og den dybe strid synes nu at true en ny åbning mellem USA og Cuba.

Striden begyndte under den tidligere venezuelanske præsident Hugo Chávez, som erklærede USA for en fjende og anlagde en konfrontationskurs over for Washington.

Venezuela har blandt andet sat den tidligere amerikanske præsident George W. Bush og vicepræsident Dick Cheney på listen over terrorister, som er uønskede i det sydamerikanske land.

Præsident Barack Obama har senest underskrevet og udstedt flere direktiver, som forstærker spændingerne mellem Washington og Caracas på et tidspunkt, hvor USA ellers foretager en historisk tilnærmelsen til Cuba - en af Venezuelas vigtigste allierede.

Venezuelas regering har fordømt de nye amerikanske sanktioner som en imperialistisk trussel.

Maduro har udnævnt en af de højtstående embedsmænd, der er blevet ramt af nye amerikanske sanktioner, til ny indenrigsminister.

- Venezuelanske embedsmænd, som krænker menneskerettighederne for deres lands borgere, vil ikke være velkomne her. Vi vil blokere for deres økonomiske aktiver og deres brug af USAs finansielle system, siger talsmanden for Det Hvide Hus.

Chavez blev kortvarigt væltet af pinden under et magtkup i 2002, som han beskyldte USA for at stå bag. Den daværende Bush-regering anerkendte i første omgang kuppet, men fik kolde fødder, da Chavez igen kom til magten.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk