USA-veteraner afleverer medaljer i protest

Op mod 50 amerikanske krigsveteraner fra Irak og Afghanistan vil under Natotopmødet protestere mod krigen.

Nato-topmødet bliver mødt med protester fra bl.a. krisveteraner. (Foto: © Saul Loeb, Scanpix)

Når ledere fra Nato-landene søndag samles i Chicago, vil en noget usædvanlig protest udspille sig uden for det kongrescenter, hvor topmødet finder sted.

Mellem 30 og 50 amerikanske krigsveteraner, som har kæmpet i krigene i Irak og Afghanistan, har planer om at møde op for at aflevere deres fortjenstmedaljer tilbage.

Veteranerne, der er medlemmer af organisationen Irak-veteraner Mod Krigen, gør det i protest mod den såkaldte krig mod terror, som Nato står i spidsen for i Afghanistan, skriver den på sin hjemmeside.

- Vi fik disse medaljer for at gøre tjeneste i den globale krig mod terror, en krig der var baseret på løgne og forfejlet politik, skriver gruppen.

Veteranerne siger, at de foretrækker at få lov at aflevere deres medaljer til Nato-embedsmænd.

Hvis det ikke kan lade sig gøre, overvejer de at smide deres medaljer ved kongrescentret, i stil med en protest, som Vietnam-veteraner stod bag i 1971, hvor de smed deres medaljer foran Kongressen i Washington i protest mod Vietnam-krigen.

- Jeg føler, at det er en virkelig god måde for mig at, ikke rense min samvittighed, men tage et skridt i retning af heling og en slags forsoning med det afghanske folk og det irakiske folk, siger veteranen Steven Acheson til tv-stationen MSNBC.

- Vi står på deres side og ikke på Natos side mere. Vi er uenige i den politik, der ligger bag krigen, siger den 27-årige veteran, der har gjort tjeneste i Irak og i dag er medlem af Irak-veteraner Mod Krigen.

Præsident Barack Obama er vært for mødet, der samler en lang række politiske ledere fra hele verden.

Politi og bystyre i Chicago forbereder sig på, at der vil være store demonstrationer i forbindelse med topmødet.

/ritzau/