USA: Vi ophæver først sanktioner efter nedrustning

Først når Nordkorea helt har opgivet sit atomprogram, bliver sanktionerne ophævet.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo (th) hilser på sine kolleger fra Japan og Sydkorea, Kang Kyung-wha (i midten) og Taro Kono. (Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Sanktioner mod Nordkorea bliver først ophævet efter en "komplet atomnedrustning" på Den Koreanske Halvø, siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo.

Udmeldingen kommer efter et møde i Sydkorea mellem topdiplomater fra USA, Sydkorea og Japan.

Her har de tre lande i nat dansk tid lovet hinanden, at de vil arbejde sammen for at sikre, at Nordkorea opgiver sit atomprogram.

Det sker to dage efter topmødet mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

- Vi vil opnå en atomnedrustning, først derefter vil sanktionerne blive ophævet, siger Pompeo side om side med udenrigsministrene fra Japan og Sydkorea.

Med sine udtalelser svarer Pompeo på en udtalelse fra Nordkorea, om at Trump og Kim Jong-un er blevet enige om en gradvis atomnedrustning.

Det blev fortolket som om, at USA ville give indrømmelser over for Nordkorea undervejs, til trods for at USA længe har insisteret på, at det ikke var tilfældet.

Ifølge Pompeo har Trump været "enormt tydelig" omkring i hvilken rækkefølge, USA vil lade tingene ske.

Ved tirsdagens topmøde underskrev Trump og Kim Jong-un en erklæring, hvor Nordkorea lover at arbejde for en atomvåbenfri koreansk halvø.

Kritikere peger dog på, at det er en meget løs aftale, Trump har indgået med Kim Jong-un.

/ritzau/

Facebook
Twitter