USA vil have en palæstinensisk stat

USA's mellemøstudsending mødes med israelere og palæstinensere. Men der synes at være et godt stykke vej til en opblødning i de strandede fredsforhandlinger. USA anser en tostatsløsning for eneste mulighed.

George Mitchell, mellemøstudsending for USA's præsident, Barack Obama, er i Israel for at skubbe på den israelske og palæstinensiske ledelse i deres årelange strid om det samme land.

Men parterne ser fortsat ud til at stå langt fra hinanden i den konflikt, som præsident Obama har erklæret, at hans administration vil lægge sig i selen for at løse.

- Denne konflikt har stået på alt for længe. Denne regions folk bør ikke længere vente på en retfærdig fred, sagde Mitchell efter et møde i dag i Ramallah på Vestbredden med palæstinensernes selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas.

- En tostatsløsning er den eneste løsning, sagde han.

Saeb Erekat, rådgiver for Abbas, sagde, at medmindre Israel accepterer en palæstinensisk stat og indstiller byggeri af nye boliger til israelske bosættere på Vestbredden, bliver det "næsten umuligt" at genoptage de kriseramte fredsforhandlinger.

Skal anerkende en "jødisk stat"

Benjamin Netanyahu, Israels premierminister, har hidtil ikke erklæret åbent, at han støtter en palæstinensisk stat. Han taler i stedet om, at der skal økonomisk udvikling til på Vestbredden, og derefter kan man tage skridt i fredsprocessen.

Mitchell mødtes i går med Netanyahu og Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman, der efter mødet erklærede, at fredsforhandlingerne befinder sig i "en blindgyde".

Netanyahu sagde, at han venter, at palæstinenserne anerkender Israel som "en jødisk stat", men det afviser den palæstinensiske ledelse.

Det vil nemlig i givet fald spænde ben for, at palæstinensiske flygtninge kan vende tilbage til det, der nu er Israel, hvilket er et af palæstinensernes krav ved forhandlingerne.

Facebook
Twitter