USA vil ikke sende diplomatfrue til Storbritannien efter dødsulykke

Briterne vil have en amerikansk kvinde, som var involveret i en trafikulykke, retsforfulgt i Storbritannien.

En bilulykke har ført til, at forholdet mellem Donald Trump og Boris Johnson - måske - kan komme på en prøve. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Er det rimeligt, at en kvinde gift med en amerikansk diplomat påberåber sig immunitet og ikke stiller sig til rådighed for efterforskningen af en dødsulykke, hun har været involveret i?

Det spørgsmål bliver der tilsyneladende set lidt forskelligt på, alt efter hvilken side af Atlanten, man befinder sig på.

Står det til den britiske premierminister, Boris Johnson, er svaret nej.

Derfor er han nu klar til at vende sagen med den amerikanske præsident, Donald Trump.

Ulykken kostede den unge mand livet, og få dage senere rejste kvinden, der er gift med en amerikansk diplomat, ud af landet og hjem til USA.

Politiet i Northamptonshire har slået fast, at man betragter kvinden som mistænkt og gerne vil afhøre hende, men både i USA og i Storbritannien er man af den opfattelse, at kvinden juridisk set er beskyttet af diplomatisk immunitet.

Trump: En kompleks sag

Og tilsyneladende er beskeden fra USA, at det derfor må være op til kvinden selv at afgøre, om hun vil rejse til Storbritannien.

Det fremgår i hvert fald af et af Trumps notater, som en fotograf fra avisen Washington Post har taget et billede af.

- Hvis der bliver spurgt til det, så har udenrigsminister Mike Pompeo fortalt den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, at hustruen til en af regeringens ansatte ikke vil vende tilbage til Storbritannien, står der blandt andet.

Selv kalder Trump hele situationen for 'kompleks', men noterer sig samtidig, at den slags ulykker sker.

- Man kører i den modsatte side af vejen. Det kan ske. Man skal være meget, meget forsigtig, og en ung mand blev dræbt. Føreren af bilen har diplomatisk immunitet. Vi vil tale med hende snart og se, om der er noget, vi kan gøre, så de kan mødes.

Boris Johnson har været i kontakt med den amerikanske præsident, og imens undersøger forældrene til den 19-årige mand, om de har mulighed for at anlægge et civilt søgsmål i USA for at få kvinden tilbage til Storbritannien.

'Føles som et pr-stunt'

I går mødtes også den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, med forældreparret.

Mødet efterlod dem dog ikke med meget håb.

- En del af mig føler, at det blot var et pr-stunt fra regeringens side for at vise, at de forsøger at hjælpe os. Men selvom han talte med os, har vi ikke fået nogen svar, siger den 19-åriges mor, Charlotte Charles, til avisen The Guardian.

Forældrene til den 19-årig mand, der omkom i en ulykke, er ikke tilfredse med regeringens håndtering af sagen. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Men det britiske udenrigsministerium skal ikke gøre sig håb om at få fred, før der kommer en afklaring, mener DR's korrespondent i London, Kim Bildsøe Lassen.

- Forældrenes situation og deres sorg er næsten blevet et nationalt spørgsmål, hvor briterne siger, at det her ikke kan være rigtigt; det kan ikke være rigtigt, at når sådan en ulykke sker, bliver de britiske domstole ikke involveret, siger han.

Situationen har sat USA og Storbritanniens 'særlige' forhold på prøve, så meget afhænger af, hvad dialogen mellem Trump og Boris Johnson fører til.

- Forældrene var rasende efter gårsdagens møde med udenrigsministeren, og de har befolkningen med sig. Der er indsamlinger til at føre en juridisk sag i USA og kampagner på internettet. Nu er Det Hvide Hus, Downing Street og Udenrigsministeriet involveret, og jeg tror ikke, de får lov at hvile, før der sker noget, siger Kim Bildsøe Lassen.