USA vil se på turisters sociale medier

Den amerikanske regering foreslår, at myndighederne kan spørge ind til indrejsendes sociale medier ved grænsekontrollen.

Hvis forslaget går igennem, kan turister fremover blive spurgt ind til deres sociale medier ved den amerikanske grænsekontrol. (Foto: © Ricardo Moraes, Scanpix)

I fremtiden skal du måske vise din Facebook, Twitter og Instagram-profil frem, hvis du gerne vil have indrejsevisum til USA.

Den amerikanske regering har nemlig foreslået, at indrejsende – indtil videre frivilligt – kan udlevere links til deres sociale medier som en del af visumansøgningen ved grænsekontrollen. Det skriver The Guardian.

Formålet er at styrke sikkerheden og undgå, at personer med terrorrelationer bliver lukket ind i USA.

Forening: Det er ikke rimeligt

Formand for It-Politisk Forening Jesper Lund mener, at USA forlanger for meget med forslaget.

- Selvfølgelig må USA som suveræn stat selv bestemme, hvem der rejser ind i USA. Men det, de forlanger her, i hvert fald de mere vidtgående fortolkninger, hvor de vil have adgang til private beskeder, er jo, at du fuldstændig skal opgive din ret til privatliv og fortrolighed af kommunikation. Og det er jo ikke rimeligt, siger han.

Desuden er Jesper Lund i tvivl om, hvorvidt USA får nogen gevinst ved at tjekke indrejsendes facebookprofiler.

- Det vil det måske give i nogle situationer, men man skal nok regne med, at hvis det bliver offentligt kendt, at de amerikanske indrejsemyndigheder vil gennemtrawle dine sociale mediekonti, vil folk være mere varsomme med, hvad de har tænkt at poste der. Specielt hvis de virkelig har tænkt sig at begå terrorangreb i USA.

Den amerikanske regering behandler forslaget igen til august.