USA vil sende våben til Libyen

Sammen med flere andre lande er USA klar til sende våben til støtte for den libyske regerings kamp mod Islamisk Stat.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, vil bede om en undtagelse fra våbenembargoen mod Libyen. (Foto: © FILIP SINGER, Scanpix)

USA og en række andre lande vil lempe på våbenblokaden mod Libyen og forsyne landets skrøbelige samlingsregering med våben til brug i kampen mod Islamisk Stat.

Det fremgår af slutdokumentet fra den store Libyen-konference, der blev holdt i Østrigs hovedstad, Wien, mandag.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, som præsenterede planen ved konferencen i Wien, siger, at USA sammen med andre lande vil støtte regeringen i at bede om en undtagelse fra våbenembargoen.

Kerry: Islamisk Stat en "ny trussel"

Han betegner Islamisk Stat som en "ny trussel" mod Libyen, og understreger, at det er afgørende at få stoppet den yderliggående gruppes fremmarch i det nordafrikanske land.

Topdiplomater fra 21 lande er samlet i Wien for at drøfte, hvordan de bedst kan bakke op om Libyens nye, skrøbelige samlingsregering og stabilisere landet.

Efter landets mangeårige diktator, Muammar Gaddafi, blev væltet fra magten og dræbt i 2011, har Libyen befundet sig i et sikkerhedsmæssigt kaos og et centrum for ekstremister fra Islamisk Stat og menneskesmuglere, der sender migranter og flygtninge videre mod Europa.

Sidste år indtog Islamisk Stat Gaddafis fødeby, kystbyen Sirte ud Mod Middelhavet, hvor bevægelsen har etableret træningslejre for militante.

/ritzau/dpa