USA vil udlevere "Ivan den Grusomme"

En 89-årig tidligere nazivagt kan nu udleveres til retsforfølgelse til Tyskland. En amerikansk domstol har annulleret forbudet mod at udlevere ham.

En føderal domstol i USA annullerede i dag et forbud mod at udlevere den tidligere nazivagt John Demjanjuk til retsforfølgelse i Tyskland. Her beskyldes han for at have medvirket til mindst 29.000 jøders død under Anden Verdenskrig.

Den 89-årige ukrainsk-fødte Demjanjuk, kendt som Ivan den Grusomme, var fangevogter i kz-lejren Sobibor på polsk område, og han menes personligt at have ført jøder til gaskamrene i 1943.

Demjanjuks familie siger, han er så skrøbelig, at det ville svare til tortur at udsætte ham for en anstrengende rejse. Tidligere på måneden nedlagde domstolen af helbredsmæssige årsager forbud mod at udlevere Demjanjuk.

Er rask nok til at flyve

Men senere fremlagde justitsministeriet dokumenter fra lægen, som viser, at han ikke er for syg til at flyve over Atlanten. Det valgte domstolen at rette sig efter.

- Baseret på de lægelige oplysninger, der er fremlagt i retten, finder domstolen ikke, at den pågældendes udsendelse til Tyskland vil forårsage ubodelig skade, der er tilstrækkelig til at berettige en udsættelse af udsendelsen, lød afgørelsen fra appeldomstolen.

Demjanjuk har hele tiden selv hævdet, at han blev tvunget af nazisterne til at arbejde som vagt, og at mange vidner har forvekslet ham med andre vagter.

FacebookTwitter