Usædvanligt store demonstrationer mod styret i Kina: 'Jeg tror kun, det her er begyndelsen'

De seneste dage har masser af kinesere demonstreret mod regeringen i et omfang, som ikke er set i årtier.

Hundredvis af kinesere har de seneste dage været på gaden for at vise deres utilfredshed med styret og landets corona-politik. (Foto: © Thomas Peter, Ritzau Scanpix)

- Jeg tror kun, det her er begyndelsen. Om kort tid vil demonstrationerne eskalere, indtil myndighederne dropper restriktionerne.

Sådan lyder det fra en kineser, som DR har talt med. Af hensyn til hans sikkerhed, har DR valgt at anonymisere ham, og han optræder derfor som 'Li' i artiklen.

Det kan nemlig have store konsekvenser for de kinesere, der går op imod styret. Brutale anholdelser, fængslinger og fratagelse af muligheden for at forlade Kina er nogle af de sanktioner, demonstranterne risikerer.

Li fortæller, at han deltog i en mindehøjtidelighed i Shanghai i søndags. Mindehøjtideligheden var til ære for 10 personer, som omkom under en brand i sidste uge i en bygning, som var delvist lukket på grund af corona-restriktioner.

- Pludselig var der en, der råbte "ned med kommunistpartiet". Mange har været utilfredse længe, og det fik pludselig alle til at råbe det, fortæller Li.

Herunder kan du se en video, som Li optog under weekendens demonstrationer.

Branden fandt sted i en ejendom i byen Urumqi i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina.

Brandbilerne kunne efter sigende ikke nå frem til de indespærrede på grund af covid-barrierer, der er opstillet overalt i større kinesiske byer.

DR har også talt med en kvinde, som vi her i artiklen kalder 'Ying'. Også hun fortæller, at hun var en del af weekendens protester.

- Jeg håber virkelig, at demonstrationerne kan påvirke den kinesiske regering. De skal vide at folket er sure, og at vi vil have frihed og forandringer, siger hun.

Utilfredshed med corona-politik

Det kinesiske styre har med hård hånd praktiseret en nul-corona-politik. Den har i grove træk betydet, at man i Kina ikke accepterer smittede, og derfor har millionbyer været lukket totalt ned, når smitten har bredt sig.

Netop den håndtering har mødt stor utilfredshed i landet. Tidligere har utilfredsheden primært levet på sociale medier, men Kinas effektive censur-apparat har i stor stil haft held til at holde det nede.

Demonstrationerne har spredt sig til flere kinesiske storbyer.

Men her i weekenden var det anderledes. Demonstrationer bredte sig til mindst 13 storbyer rundt om i landet, og i lørdags var anslået 1.000 mennesker på gaden i Shanghai. Af antal ikke nogen stor demonstration set med internationale briller, men i kinesisk perspektiv var det helt uhørt, fordi demonstrationerne rettede sig direkte mod styret.

Det har fået iagttagere til at kalde demonstrationerne de mest opsigtsvækkende siden 1989.

Demonstrantrationerne har udviklet sig til protester mod den hårde corona-politik. "Vi vil ikke have coroatest, vi vil have frihed", har været blandt de slagsange, som demonstranterne har sunget.

Styret slår igen

I Kina er det velkendt, at ytringsfriheden har trange kår. Derfor er mange kinesere bange for at udtrykke deres holdninger til styret. Under demonstrationerne er et helt blankt stykke hvidt papir derfor blevet et af de foretrukne symboler. Papiret skal fungere som et symbol på alt det, som kineserne ikke får lov at udtrykke.

Men det kinesiske styre lader sig dog ikke diktere af gadens parlament. I stedet har politiet slået hårdt ned over for demonstranterne.

Udover hårdhændede anholdelser, har politiet blandt andet krævet, at demonstranterne tog deres mundbind af, så de kunne indsamle biometriske data og lave ansigtsgenkendelse.

Desuden har politiet stoppet folk på gaden og tjekket deres telefoner. Her er de blevet bedt om at slette billeder og apps, som for eksempel Instagram.

Og for at stoppe spredningen af informationer på tværs af landet, har det kinesiske censur-apparat været på overarbejde. Kommunikationskanaler har været lukket ned, og indhold på sociale medier er blevet fjernet.

  • Gader i Shanghai er blevet afspærret med corona-hegn. (Foto: © Hector retamal, Ritzau Scanpix)
  • Hundredevis af demonstranter på gaden i weekenden for at vise utilfredshed mod styrets corona-politik. (Foto: © Nóel Celis, Ritzau Scanpix)
  • Branden i bygningen i byen Urumqi, som udløste demonstrationerne. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Ritzau Scanpix)
  • En demonstrant bliver ført væk af politiet. (Foto: © Matthew Walsh, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Demonstrationer uden udsigt

Netop den omfattende censur har gjort det svært for demonstranterne at få stablet større demonstrationer på benene, forklarer Ying.

- De fleste mennesker er ikke klar over, at der er demonstrationer på grund af censuren. Det er svært for befolkningen at få fat i informationer, som jeg gør, siger hun.

Samtidig tyder det på, at styret i Kina nu strammer skruen yderligere. I nat var der ikke de store demonstrationer, og det skyldtes blandt andet, at det kinesiske politi var talstærkt til stede.

Desuden har politiet afspærret gader, hvor folk kunne forventes at stimle sammen. Næsten ironisk består afspærringen af de samme hegn, som skal holde folk fra at gå ud under corona-nedlukningerne.

Ying forventer heller ikke, at demonstrationerne kommer til at ændre meget i det store billede.

- Jeg tror ikke, at der vil komme nogle store forandringer. Altså forandringer i covid-politikken eller hvordan myndighederne bruger deres magt, fortæller hun.

En talsmand fra det kinesiske center for sygdomsforebyggelse udtalte i dag, at utilfredsheden med corona-politikken skyldes lokale myndigheders overimplementering af retningslinjerne, og at det ikke var retningslinjerne i sig selv, der var problemet.