USA's ambassadør i Danmark tordner løs om valgsvindel: Men hun er ikke blevet snydt

Ifølge stemmeregister passer ambassadør Carla Sands påstand om fusk med hendes valgstemme simpelthen ikke, skriver New York Times.

Den amerikanske ambassadør Carla Sands har endnu ikke kommenteret New York Times' artikel. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

- De har ikke talt min stemme med (...). Valgets legitimitet står på spil.

Her kan du se, at Carla Sands stemme er registreret. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Sådan har den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, blandt andet skrevet på sin Twitterprofil de seneste dage.

Men påstanden om, at hendes stemme ikke er talt med ved det amerikanske præsidentvalg den 3. november, passer simpelthen ikke.

Hendes stemme er registeret på helt almindelig vis, skriver New York Times, som har set dokumentation for, at Carla Sands' stemme er registeret i amtet Cumberland County i Pennsylvania.

I et lokalt system fremgår det med ordene "Vote recorded", at Carla Sands stemme er modtaget og registeret.

Og de ifølge New York Times angiveligt usande påstande om valgfusk fra Carla Sands har fået den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, til tasterne.

Han har delt mediets artikel.

- Jeg er ked af det Danmark. Sandhed og anstændighed vil vende tilbage om 70 dage, skriver han med henvisning til, at Demokraternes Joe Biden overtager nøglerne til Det Hvide Hus den 20. januar.

Skiftet på præsidentposten i det nye år betyder blandt andet et nyt hold af amerikanske ambassadører rundt om i verden.

Carla Sands har, efter henvendelse fra DR Nyheder, sendt en skriftlig kommentar hvor hun understreger, at loven beskytter retten til at udfordre resultatet, og at der er proceudrer til at sikre, at alle lovlige stemmer bliver talt.

- De stærke institutioner i det amerikanske demokrati vil sikre, at den retmæssigt valgte præsident bliver indsvoret den 20. januar, skriver hun yderligere.

I det skriftlige svar kommenterer hun ikke New York Times artikel og det faktum, at hendes stemme er blevet talt med.

Har delt talrige opslag der handler om valgsvindel

Carla Sands er en af de 40 politisk udpegede amerikanske ambassadører og er valgt af Donald Trumps regering.

Hun har den seneste tid delt mere end 30 twitteropslag, der handler om beskyldninger om valgsvindel ved præsidentvalget i USA. Påstande, der er på linje med præsident Trumps, men som der lige nu ikke er nogen beviser for.

Blandt andet har Carla Sands delt et tweet, der handler om, at stemmesedler fra militærfolk er forsvundet i delstaten Georgia. For det meste deler hun bare, uden at skrive nogen kommentar til opslagene.

Her ses den amerikanske ambassadør under en valgfest på Copenhagen Marriott Hotel i sidste uge. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Ambassadøren har, som nævnt, også flere gange selv skrevet om den påståede valgsvindel. Det gælder blandt andet i følgende opslag, hvor hun skriver:

- USA er ledende på verdensplan som fortaler for frie og retfærdige valg. Selvfølgelig skal illegale stemmer og ugyldige personer ikke tælle. Vi bør gentage valgene i stater med klar korruption.

På Twitter beskriver Carla Sands sig selv om "mor", "risotto-elsker" og "champange-drikker". Udover det er hun tidligere skuespiller og kiropraktor. Hun har været ambassadør i Danmark siden 2017. Dengang delte hun den her video.

Hendes rolle i Danmark er kort fortalt især at fremme USA's interesserer.

Trump fortsætter med at skrive om fusk

Den amerikanske præsident har både nu - og også længe før valgdøgnet i sidste uge - skrevet taltrige opslag på Twitter om valgsvindel ved årets præsidentvalg.

Og allerede længe før flere afgørende stater var talt op for godt en uge siden, fortsatte Trump med at tale om fusk med stemmerne.

Samme påstande fortsætter stadig i en lind strøm fra præsidenten på Twitter.

Donald Trump har ikke talt til pressen om valgresultatet, siden at Joe Biden nåede over de afgørende 270 valgmænd.

Trump og dele af det republikanske partiapparat er i øjeblikket i fuld gang med at gøre alt, hvad de kan, for at vippe Joe Biden ned fra sejrsskamlen.

Derfor har præsidenten krævet både gentoptælling og anlagt en række søgsmål med anklager om svindel, fejloptælling og andet, som giver anledning til at bestride resultatet.

Men vigtigt er det at understrege, at der lige nu ikke er noget, der peger på den valgsvindel, som både Trump i USA - og altså også Carla Sands fra USA's ambassade i København - peger på.

Donald Trump har endnu ikke erkendt sit nederlag til Joe Biden. Indtil den 20. januar klokken 12 er Donald Trump stadig præsident i USA. Han har de samme beføjelser, som han har haft de seneste fire år indtil den dato.

Se USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz fortælle om den dramatiske valgnat her:

Opdateret med skriftig kommentar fra Carla Sands 13.10.