USA's centralbankchef forventer ingen ny depression

Trods dystre udsigter for 2020 forventer Jerome Powell, at økonomien vil komme sig næste år.

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Nedlukningen under coronakrisen kan "nemt" få USA's bruttonationalprodukt (bnp) til at skrumpe med 20-30 procent i indeværende kvartal.

Det siger chefen for den amerikanske centralbank Jerome Powell natten til mandag dansk tid i tv-programmet '60 Minutes' på den amerikanske tv-kanal CBS ifølge nyhedsbureauet AFP.

Jerome Powell siger også, at USA's ledighed kan toppe på 20-25 procent. Det vil være det højeste siden depressionen i 1930'erne.

- Tallene fra dette kvartal, der slutter i juni, vil være meget, meget slemme. Der vil være en stor nedgang i økonomisk aktivitet og stor stigning i ledighed, siger Jerome Powell i programmet.

Coronakrisen har allerede givet travlhed i USA's "food banks", der uddeler mad. (Foto: ALBA VIGARAY © Scanpix)

Positiv vækst

På trods af det forventer Powell ikke en ny depression.

- Nej, det tror jeg slet ikke er et sandsynligt resultat. Vi havde en meget sund økonomi for to måneder siden. Vores finansielle system er stærkt, siger han.

Dertil kommer, at regeringer og centralbanker rundt om i verden har handlet "hurtigt" og "med stor styrke".

- Jeg tror, at der er en god chance for, at der kommer positiv vækst i tredje kvartal (i år, red.), siger Jerome Powell.

Bnp er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi og er det mest anvendte nøgletal til at måle det. Stigninger eller fald viser, om økonomien vokser eller skrumper.

Ifølge myndighederne er 30 millioner job gået tabt i USA, der er verdens største økonomi, grundet de mange nedlukninger af virksomheder under restriktionerne for at stoppe spredningen af coronavirusset.

Kræver vaccine

Jerome Powell siger, at det kan tage indtil slutningen af næste år, før økonomien er tilbage på rette fode.

Det vil højst sandsynligt kræve en vaccine, siger han.

Den amerikanske centralbank har allerede pumpet 2.200 milliarder dollar, svarende til 15.000 milliarder kroner, ud i den amerikanske økonomi.

Jerome Powell lægger i interviewet op til, at både USA's centralbanken og politikerne i Kongressen kan blive nødt til at stimulere økonomien yderligere.

Aktiemarkederne i Asien steg mandag, efter interviewet med centralbankchefen var blevet sendt.

Strid om hjælpepakke

Repræsentanternes Hus i USA godkendte natten til lørdag dansk tid et lovforslag om en hjælpepakke på 3.000 milliarder dollar. Den forventes dog at blive nedstemt i Senatet.

USA har registreret knap 90.000 coronarelaterede dødsfald. Knap 1,5 millioner er blevet registreret som smittede, hvoraf 272.000 er meldt raske igen.

FacebookTwitter