USA's demokrater flokkes til dyrskue i Iowa: Her 'vælges' kandidaten med majskorn

Der er kamp om at blive Demokraternes præsidentkandidat - selvom første primærvalg først er om seks måneder.

De har vendt burgerbøffer, uddelt gratis limonade og proppet sig med alskens friturestegt mad, og gerne noget, der er nemt at spise med fingrene.

Alt sammen for at vinde vælgernes gunst i kampen om at blive den kandidat, som Demokraterne vil stille op mod Donald Trump ved det amerikanske præsidentvalg i 2020.

Og siden i torsdags har Des Moines i delstaten Iowa været overrendt af mange af de i alt 24 demokratiske kandidater, som har taget del i det årlige dyrskue i det midtvestlige USA.

Der er stadig seks måneder til det første primærvalg, der afholdes i Iowa den 3. februar.

Men netop fordi det er det første, bliver en sejr her betraget som central og som et skridt på vejen for den, der til sidst skal have alle de delegerede bag sig og blive nomineret som præsidentkandidat til partikonventet til næste sommer.

Vælgere i Des Moines har kunnet deltage i en noget uvidenskabelig meningsmåling, hvor majskorn bruges til at vise, hvilken kandidat man foretrækker. (Foto: SERGIO FLORES © Scanpix)

Det er stadig den tidligere vicepræsident Joe Biden, der fører i meningsmålingerne - også her i Iowa, hvor man for sjov kan smide et majskorn i et glas, der tilhører den kandidat, man tror på.

- Han lader til at være den mest stabile kandidat for Demokraterne, siger Steve Avenarius.

De første tv-debatter har dog givet flere af de andre kandidater håb om at kunne fravriste den 76-årige Biden titlen som favorit.

Og i løbet af weekenden har de alle sammen været her: Elizabeth Warren, Kamala Harris og Bernie Sanders.

Især sidstnævnte kan Kate Kedley godt se som Demokraternes kandidat:

- Jeg kunne godt tænke mig et sundhedssystem for alle, og jeg synes, at hans idé om betalt universitetsuddannelse er god. Han er populær, og jeg tror, han kan slå Trump.

  • Bernie Sanders havde sin kone Jane (tv.) med på dyrskue i weekenden. (Foto: ERIC THAYER © Scanpix)
  • Senator fra Californien Kamala Harris havde også taget til Iowa. (Foto: Justin sullivan © Scanpix)
  • Der bliver spist og drukket rigeligt på dyrskuet, hvor også Elizabeth Warren dukkede op i i weekenden. (Foto: ELIJAH NOUVELAGE © Scanpix)
  • Senator Cory Booker fra New Jersey benyttede lejligheden til at tage en tur i rutsjebane. (Foto: ALEX WONG © Scanpix)
1 / 4

Netop det sidste er det helt centrale for mange demokratiske vælgere. Men et 24 mand stort felt kan blive en forhindring, mener Neil McMullin.

- De har ikke en kandidat, der kan slå ham lige nu. Der er 24 kandidater, og stemmerne er spredt ud. Det gavner kun Trump, siger han.

Fra ukendt borgmester til top fem

Den sidste af de demokratiske kandidater, der skal tale på dyrskuet, er den 37-årige borgmester fra byen South Bend i Indiana, Pete Buttigieg.

Indtil for et halvt år siden var der formentlig ingen, der uden for staten Indiana vidste, hvem Pete Buttigieg var. Og det selvom han er blevet udpeget af tidligere præsident Barack Obama som en af partiets kommende stjerner.

En titel, han nu gør sit bedste for at leve op til, for mange har stille og roligt fået øjnene op for "mayor Pete", eller "borgmester Pete," som han kaldes.

Den 37-årige Pete Buttigieg er blandt de fem kandidater, der lige nu fører feltet af demokratiske kandidater. (Foto: Stephen Maturen © 2019 Getty Images)

Han er blandt de fem kandidater, som står bedst i meningsmålingerne - både i Iowa og i hele landet.

En plads, han har taget foran etablerede politikere som den erfarne senator fra New Jersey, Cory Booker, og boligminister i Obama-regeringen Julian Castro.

Hverken i Iowa eller på landsplan viser målingerne dog, at der er nogen, som er i nærheden af Joe Biden, som står til lidt under en tredjedel af stemmerne ifølge en måling fra RealClearPolitics. Han fører suverænt feltet, efterfulgt af den mere progressive Elizabeth Warren og Bernie Sanders, der står til lidt mere end halvt så mange stemmer.

Allerede i næste måned er der en ny runde af tv-debatter, og formentlig allerede derefter vil feltet af de mange kandidater svinde ind. Og som Barack Obamas tidligere rådgiver og politisk kommentator, David Axelrod, formulerer det:

- August er ingen garanti for, hvad der vil ske i februar.

Facebook
Twitter