USA's demokrater klar med stævninger for at se hele Mueller-rapporten

Ledende demokrater i Repræsentanternes Hus vil have USA's justitsminister i høring hurtigt.

Formanden for retsudvalget i Repræsentanternes Hus, Jerrold Nadler, er klar til at sende stævninger af sted for at få den komplette rapport fra Robert Mueller. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

Tiden er løbet fra USA's justitsminister, William Barr.

Og det samme gælder tilsyneladende tålmodigheden for flere ledende demokrater i Repræsentanternes Hus i USA.

For selvom der kun er gået lidt over en uge, siden justitsministeren offentliggjorde sit resumé af den meget omtalte Mueller-rapport, har justitsudvalget i dag sat en deadline for, hvornår Kongressen forventer at få hele rapporten til rådighed.

Demokraterne er langt fra tilfredse med, at de endnu kun har fået et fire siders resumé af den over 400 sider lange rapport om undersøgelsen af Ruslands indblandning i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Derfor er de klar til at tage næste skridt og udsende stævninger for at få rapporten i hænderne, meddeler formanden for retudvalget, demokraten Jerrold Nadler.

Justitsministeren har indvilliget i at frigive en redigeret version i midten af måneden og har blandt andet henvist til, at den indeholder efterretningsoplysninger og kilder samt informationer, der har relation til igangværende efterforskninger.

Kræver forklaring så hurtigt som muligt

Ifølge Barrs resumé har den særlige anklager Robert Mueller ikke fundet grundlag for, at Trump-kampagnen skulle have samarbejdet med Rusland om indblandingen i præsidentvalget i efteråret 2016.

Mueller har dog ikke taget stilling til, om hvorvidt præsidenten kan anklages eller frifindes for at have forsøgt at hindre undersøgelsens arbejde.

På baggrund af rapporten har justitsministeren dog selv vurderet, at det ikke er tilfældet.

Men det er tilsyneladende ikke godt nok til flere af udvalgsformændene i Repræsentanternes Hus, der i et brev til justitsministeren kræver, at Barr skal afgive forklaring for retsudvalget så hurtigt som muligt.

Donald Trump har på vanlig vis reageret via en række tweets.

- Robert Mueller var en gudelignende figur for demokraterne, indtil han vurderede, at der ikke var tale om et samarbejde (med Rusland, red.) i den længe ventede 30 millioner dollar undersøgelse, skriver han blandt og fortsætter:

- Demokraterne er totalt ude af balance og klar til at gå igennem det hele igen. Det sker ikke.

De samlede udgifter for Robert Muellers undersøgelse er ifølge Washington Post løbet op i omkring 25 millioner dollars og er på linje med budgetter for tidligere undersøgelse af den karakter.

Ifølge Fortune beløber flere af de inddragede aktiver fra sagerne om skatteunddragelse udledt af Muellers undersøgelse sig dog næsten til det dobbelte beløb.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk