USA's EU-ambassadør ændrer forklaring i Trumps Ukraine-sag

Rådgiver til Ukraines præsident fik besked om, at landets militærstøtte afhang af viljen til at efterforske Joe Biden.

Tidligere i oktober var Gordon Sondland til afhøring. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Den amerikanske militærstøtte på knap 400 millioner dollar til Ukraine afhang 'nok' af en undersøgelse af et selskab med forbindelse til Hunter Biden, tidligere vicepræsident Joe Bidens søn.

Det siger den amerikanske EU-ambassadør, Gordon Sondland, at han fortalte en rådgiver for den ukrainske præsident, Voldymyr Zelenskyj.

Ville ikke støtte Ukraine før udtalelse

Udtalelserne fra EU-ambassadøren kommer som et led i den undersøgelse, Demokraterne i øjeblikket er i gang med af USA's præsident, Donald Trump.

Sondland har tidligere afgivet forklaring for medlemmer af Repræsentanters Hus, men han har i dag ændret sit udsagn og mindes nu en samtale med Andrej Yermak, der er rådgiver for Ukraines præsident.

Samtalen fandt sted 1. september efter et møde i en større kreds, hvor både Zelenskyj og USA's vicepræsident, Mike Pence, også deltog.

I Sondlands reviderede udsagn skriver han:

- Efter det store møde, husker jeg nu, at jeg talte med mr. Yermak, hvor jeg sagde, at genoptagelsen af militærstøtten fra USA sandsynligvis ikke ville ske, før Ukraine offentligt havde givet den anti-korruptions udtalelse, som vi havde diskuteret i mange uger.

Sondland skriver senere i sit nye vidneudsagn, at han fra anden og tredje hånd fik at vide, at Trump ønskede, at al efterforskning om både Joe og Hunter Biden skulle offentliggøres.

Tidligere har Sondland ellers givet udtryk for, at han ikke vidste, at udbetalingen af USA's militære bistand til Ukraine blev holdt tilbage med det formål at få Ukraine til at efterforske Biden, der er Trumps politiske rival.

Undersøger magtmisbrug

Udsagnet er den seneste udvikling i undersøgelserne, der kan føre til en rigsretssag mod Donald Trump.

Demokraterne mener, at Donald Trump har misbrugt sin magt ved at tilbageholde militærstøtten for at få Ukraine til at indlede en undersøgelse af det ukrainske energiselskab Burisma.

Joe Bidens søn, Hunter Biden, har tidligere siddet i bestyrelsen i selskabet.

Trump nægter, at han stoppede militærstøtten til Ukraine mod at få undersøgt sin politiske modstander, og at han har handlet forkert.

DR Nyheders korrespondent i USA Lillian Gjerulf Kretz siger, at den seneste udvikling gør det svært at forsvare og forklare Præsident Trumps udmelding om, at der ikke var tale om en quid-pro-quo, altså en en noget for noget-aftale:

- Og det støtter de forklaringer, andre vidner, andre diplomater er kommet med under ed, altså at den amerikanske militærstøtte - som allerede var godkendt af Kongressen – blev tilbageholdt af Det Hvide Hus – for at gavne Præsident Trump chancer for genvalg til næste år.

Både Trump og en række højtstående republikanske politikere har i stedet for at anerkende, en noget for noget-aftale i stedet beskyldt undersøgelsen af præsidenten for at være politisk motiveret og i strid med alle regler.

Artiklen er opdateret med en kommentar fra DR Nyheders korrespondent i USA Lillian Gjerulf Kretz.