USA's finansministerium: Putin er korrupt

Talsmand for USA's finansministerium anklager Ruslands præsident for at berige sine venner.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, bruger statslige midler til at forgylde sine venner, lyder det fra en talsmand fra det amerikanske finansministerium. (Foto: SPUTNIK © Scanpix)

Det amerikanske finansministerium anser Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at være korrupt.

- Og det har han været i mange år, siger en talsmand for ministeriet, Adam Szubin, i et interview med BBC.

Adam Szubin fra finansministeriets sektion for bekæmpelse af terror og økonomisk kriminalitet, siger, at Putin i årevis har opbygget en hemmelig formue.

- Vi har set, hvordan han beriger sine venner og nære allierede med statslige midler, og hvordan han marginaliserer dem, som han ikke anser som sine venner. Hvad enten det gælder Ruslands energiressourcer eller andre statslige kontrakter, så dirigerer han dem, som han tror vil tjene ham og ekskluderer andre. For mig er det korruption, siger Szubin til BBC-programmet Panorama.

Opfordrer til korruption

Szubin ville ikke kommentere en CIA-rapport fra 2007, hvor det anslås, at Putin har en formue på over 275 milliarder kroner, men han siger, at Putins oplyste formue er langt mindre end den virkelige.

- Han har efter sigende en årsløn, der svarer til 110.000 dollar (758.000 kroner). Men det er ikke i overensstemmelse med mandens rigdom, og han har årelang erfaring i, hvordan man skjuler sin reelle rigdom.

Aktivisten og bloggeren Aleksej Navalnij fra den russiske opposition kalder Putin for "Korruptionens Zar" og anslår over for BBC, at der årligt suges 50 milliarder dollar (344 milliarder kroner) af den russiske økonomi til korruption.

- Putin opfordrer embedsmænd og politikere til at være korrupte, fordi det er sådan, han styrer landet, siger Navalnij.

/ritzau/