USA's Højesteret omstøder historisk abortafgørelse

Hver enkelt delstat vil fremover selv kunne lovgive på spørgsmålet om retten til abort.

Der var demonstranter både for og imod abort foran Højesteret i Washington D.C. i dag. (Foto: Mandel NGAN © Ritzau Scanpix)

USA's Højesteret har fredag omstødt en skelsættende afgørelse "Roe v. Wade" fra 1973, der sikrer retten til abort i hele USA.

Det skriver Reuters.

Det betyder, at amerikanske kvinders forfatningssikrede ret til abort bortfalder. I stedet bliver det op til hver enkelt delstat selv at lovgive i spørgsmålet om abort.

Den historiske afgørelse var ventet, efter et lækket notat fra Højesteret i maj pegede i retning af, at et flertal af de ni Højesteretsdommere ville stemme for at sætte den historiske lov ud af spil.

Fem ud af ni dommere stemte for at afskaffe retten til abort.

I begrundelsen for afgørelsen lyder det fra de fem dommere, at beslutningen om at give kvinder ret til at få udført en abort inden 24. til 28 uge, som "Roe v Wade"-dommen medførte, var forkert, da der i den amerikanske forfatning ikke står noget specifikt om retten til abort.

Et utænkeligt tilbageskridt

Beslutningen ses som en stor sejr for Republikanerne og USA's kristne højrefløj, og den ventes at medføre markante ændringer i den amerikanske abortlovgivning, hvor enkelte delstater nu helt kan forbyde abort.

Tretten delstater har allerede indført lovgivning i form af såkaldte "trigger bans", der gør, at abort vil blive forbudt eller stærkt begrænset ved lov ovenpå Højesterets beslutning.

I delstaten Missouri har man her til eftermiddag taget beslutningen til sig og har som den første delstat underskrevet en ny lov, der gør det ulovligt at få udført abort. Det oplyste delstatens statsadvokat, Eric Schmitt på Twitter umiddelbart efter afgørelsen faldt.

Dagens beslutning i Højesteret blev modtaget med stor glæde af de abortmodstandere, der var mødt op foran domstolen i Washington D.C. i dag. (Foto: Mandel NGAN © Ritzau Scanpix)

Beslutningen ventes også at skabe voldsomme reaktioner fra abortforkæmpere, der ser skridtet som et "uacceptabelt og utænkeligt tilbageskridt". I Washington D.C. er protesterne allerede i fuld gang, fortæller DR's USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz, som befinder sig foran Højesteret.

- Herude vælter det til med folk. Abortforkæmpere sidder på fortovet og græder, mens abortmodstandere som står og jubler, fortæller hun.

Et delt USA

Beslutningen er skelsættende og vil dele et allerede splittet USA, når det kommer til spørgsmålet om abort, siger USA-korrespondenten.

- Det her udløser enormt stærke følelser i det her land, og vi står med et delt USA nu, hvor man forventer, at abort vil være forbudt eller stærkt begrænset i den ene halvdel af landet, og fortsat vil være lovligt i den anden halvdel. Altså et delt USA, hvor kvinder vil få vidt forskellige rettigheder.

Et af de steder, hvor abort fortsat vil være lovligt er delstaten New York. Det slog delstatens statsadvokat her til eftermiddag.

- Mens andre stater fjerner den helt grundlæggende ret til selv at vælge, vil New York altid være en sikker havn for enhver, der ønsker at få foretaget en abort, lød det ifølge CNN fra statsadvokat Letitia James.

Præsident Joe Biden har endnu ikke udtalt sig om afgørelsen, men ventes at gøre det klokken 18.30.