Tema FBI's Rusland-undersøgelse

USA's justitsminister erklærer sig inhabil i Rusland-undersøgelse

Jeff Sessions bekræfter, at han har mødtes med den russiske ambassadør i 2016.

USA’s justitsminister, Jeff Sessions, er kommet i politisk stormvejr, efter at Washington Post har afsløret, at han har afholdt to møder med Ruslands ambassadør i 2016.

Derfor afholdt han klokken 22 dansk tid en pressekonference, hvor han afviste, at han har mødtes med russiske aktører om Trump-kampagnen.

- Lad mig gøre det klart. Jeg har aldrig holdt møder med russiske aktører om Trump-kampagnen. Og ideen om, at jeg var en del af en fortsat udveksling af informationer under kampagnen, er total usand, lød det fra Sessions på pressemødet.

Han indrømmer dog, at han har mødtes med den russiske ambassadør i USA, hvor de blandt andet talte om Ukraine og terrorisme, men i sin daværende rolle som senator.

Løj under ed

Jeff Sessions gjorde det også klart, at han vil erklære sig inhabil, hvis der kommer en undersøgelse af Ruslands eventuelle indblanding i det amerikanske valg. En undersøgelse, som han ikke ville bekræfte er i gang eller undervejs.

Humlen er, at Jeff Sessions under høringen i Senatet, som gik forud for hans godkendelse som justitsminister, under ed sagde, at han ikke havde kontakt med Rusland. Og han understregede, at han ikke havde talt med nogen russer i 2016.

- Jeg svarede på spørgsmålet i Senatet så ærligt og korrekt, som jeg forstod det på det tidspunkt, lød det fra Sessions, som også sagde, at han ikke har mødtes med nogen fra det officielle Rusland, siden han støttede Trumps præsidentskab i september sidste år.

Demokrater kræver hans afgang

Sagen har fået den demokratiske mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til at kræve, at Sessions trækker sig som justitsminister.

Hel så bombastisk er den republikanske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy ikke, men han siger dog, at kommer det til en undersøgelse om Ruslands eventuelle indblanding i det amerikanske valg, så vil det "være lettere", hvis Sessions erklærer sig inhabil.

Hvilket han i dag på pressemødet bekræftede, at han vil gøre.

Men det er ikke nok for Nancy Pelosi.

- Vi er langt forbi det at kunne erklære sig inhabil. Jeff Sessions løj under ed. Alt hvad der ikke fører til, at han går selv eller bliver gået, er uacceptabelt, skriver hun på Twitter.

USA’s præsident, Donald Trump været ude af støtte sin udenrigsminister, som han har ”fuldstændig tillid til.