USA's justitsminister fyret

Jeff Sessions stopper som justitsminister i USA. Det gør han på præsident Trumps anmodning, siger han.

Jeff Sessions stopper som USA's justitsminister. (Foto: Mandel NGAN © Scanpix)

Præsident Trump har fyret sin justitsminister.

Den 71-årige republikanske justitsminister Jeff Sessions skriver i sin opsigelse til præsident Trump, at han indgiver sin opsigelse på præsidentens anmodning.

Præsidenten oplyser på Twitter, at Matthew G. Whitaker, advokat og tidligere stabschef for Sessions, overtager styringen midlertidigt, og at en permanent afløser vil blive udpeget på et senere tidspunkt.

Præsidenten kan ikke bare vælge sin justitsminister. Han skal i stedet nominere vedkommende. Det er så op til medlemmerne af Senatet at sige endelig god for kandidaten.

Manden der overtager tøjlerne indtil da, har tidligere kritiseret Rusland-undersøgelsen omkring præsident Trump for at gå for langt.

Tydelig utilfredshed

Den amerikanske præsident har sjældent lagt skjul på, at han bestemt ikke har høje tanker om sin nu forhenværende justitsminister. Den tidligere senator fra Alabama blev ellers udpeget af præsident Trump og var blandt de første senatorer til at støtte præsident Trump i hans forsøg på at blive præsident.

Siden sin tiltræden som justitsminister har det dog været en offentlig hemmelighed, at præsidenten ikke var tilfreds med Sessions. I september udtalte præsidenten noget opsigtsvækkende, at han ”ikke har nogen justitsminister”.

- Jeg er meget skuffet over Jeff. Meget skuffet, sagde han dengang og understregede, at han ville genoverveje Jeff Sessions fremtid.

Sessions valgte at erklære sig inhabil i særlig anklager Robert Muellers såkaldte Rusland-undersøgelse. Her undersøger Mueller Ruslands formodede indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Undersøgelsen blev sat i gang, efter at det var kommet frem, at Donald Trump havde holdt to møder med Ruslands ambassadør i USA, Sergei Kislyak, uden at fortælle omverdenen om det.

Derudover havde Sessions været en aktiv del af Trump-kampagnen, der også er i undersøgelsesholdets søgelys. Derfor valgte han at overdrage ansvaret til sin næstkommanderende, vicejustitsminister Rod Rosenstein.

- Hvilken slags mand gør det?, spurgte præsident Trump retorisk tidligere i år ifølge New York Times.

Hvad vil det betyde for Rusland-undersøgelsen?

Normalt er det vicejustitsministeren, der ville overtage styringen som fungerende justitsminister i en situation som denne, skriver avisen. Rosenstein har dog også været i præsidentens skudlinje og har tidligere været rygtet fyringstruet.

Flere medier stiller derfor lige nu spørgsmålet om, hvad fyringen vil betyde for Robert Muellers undersøgelse.

Ifølge Reuters er meldingen fra justitsministeriet, at Whitaker overtager alle ansvarsområder i ministeriet - herunder overvågningen af Rusland-undersøgelsen. Inden han blev en del af ministeriet kritiserede Whitaker undersøgelsen i et indlæg hos CNN.

Her sagde han, at Muellers undersøgelse gik for langt.

På et pressemøde tidligere i dag langede præsident Trump ud efter undersøgelsen, som han betegner som en "heksejagt", men sagde, at han lader den fortsætte.