USAs justitsminister langer ud efter politiet efter 12-årigs død

Politiet i Cleveland får sønderlemmende kritik af justitsministeriet for at bruge overdreven magt.

Holder mener, at der mangler gennemsigtighed om politiets arbejde. (Foto: Eric Holder © Scanpix)

Det amerikanske justitsministerium fastslår, at politiet i Cleveland i Ohio, hvor en 12-årig sort dreng for nylig blev skudt af en betjent, bruger overdreven magt i en grad, som tegner et mønster.

Den besked giver justitsminister Eric Holder, kort efter han har lovet, at hans ministerium vil undersøge, om der blev brugt overdreven magt, da den 43-årige sorte Eric Garner blev kvalt, da politiet i New York tog halsgreb på ham under en anholdelse.

Titusinder af mennesker gik onsdag aften på gaden i amerikanske byer for at protestere, efter en storjury har frikendt betjenten, der tog kvælertag på Garner.

- Vi har fastslået, at der er tilstrækkelig grund til at tro, at Clevelands politidivision har fremmet et mønster og en praksis med overdreven magt i strid med det fjerde tillæg til USAs forfatning, siger Holder.

Gennemsigtighed og dårlig uddannelse

Han betegner det som systemiske mangler. Der mangler gennemsigtighed om politiets arbejde, betjentene er for dårligt uddannet, udstyret og ledet, og der er et utilstrækkeligt engagement i lokalsamfundet, konstaterer Holder.

Den føderale undersøgelse er startet for halvanden år siden og længe før, at den 12-årige sorte Tamir Rice i sidste måned blev skudt og dræbt af en Cleveland-betjent, mens han gik og legede med en legetøjspistol i en park.

En storjurys frifindelse i sidste uge af betjenten Michael Brown, der tidligere på året skød og dræbte en ubevæbnet sort teenager i byen Ferguson i staten Missouri, udløste uroligheder flere nætter i træk.

Obama er bekymret

De mange sager, hvor politiet tilsyneladende har været for hurtig til at tage de hårdeste midler i brug, har udløst en ny debat i USA om politiets og myndighedernes fordomme over for landets sorte. Mange betegner det som racisme.

Præsident Barack Obama har udtrykt sin bekymring for de mange sager.

- Vi ser alt for mange tilfælde, hvor folk ikke længere har tillid til, at andre folk behandles retfærdigt, siger han.

/ritzau/AFP

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter