USA's justitsminister overskrider deadline for at udlevere ucensureret Mueller-rapport

Retsudvalg skal nu stemme om, hvorvidt tilbageholdelsen er foragt for Kongressen.

USA's justitsminister, William Barr, under en tidligere høring. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

Retsudvalget i Repræsentanternes Hus skal på onsdag stemme om, hvorvidt den amerikanske justitsminister udviser foragt for Kongressen.

Det sker, efter at justitsminister William Barr ser stort på en stævning fra retsudvalget om at udlevere den fulde tekst af den såkaldte Mueller-rapport.

Rapporten blev offentliggjort omkring påske, men i en censureret udgave - nogle steder er halve og hele sider, andre steder navne eller sætninger, blevet dækket med sorte felter.

Og dem vil retsudvalget i Repræsentanternes Hus, hvor Demokraterne har flertallet, gerne vide, hvad dækker over.

Det ønsker også indblik i undersøgelsens afhøringer og notater.

Det afviste William Barr dog i sidste uge at give, med henvisning til at udvalget ikke har ret til det, og at anmodningen er "for bred og ekstraordinært byrdefuld".

Justitsministeren har ikke reageret på et tilbud om at indsnævre anmodningen, som retsudvalgets formand, Jerrold Nadler, fremsendte fredag.

Trump modsætter sig Mueller-høring

Truslen om at beslutte, at den amerikanske justitsminister udviser foragt for Kongressen, er del af et større slag om, hvordan Mueller-rapporten skal tolkes.

Imens Republikanerne og Trump-regeringen holder fast i, at præsidenten er frikendt for at have gjort noget galt, mener Demokraterne, at der er mere at komme efter.

Justitsminister William Barr har afvist at deltage i en høring indkaldt af retsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Og i weekenden tydede en Twitter-opdatering fra Donald Trump på, at Robert Mueller, Ruslands-undersøgelsens hovedforfatter, heller ikke får lov at stille op og besvare udvalgets spørgsmål.

Så længe Robert Mueller er ansat i Justitsministeriet, kan Trump og justitsminister William Barr i praksis blokere for, at han bliver afhørt.

Imens den amerikanske præsident tidligere har afvist at ville blande sig og har ladet beslutningen være op til sin justitsminister, skrev han i weekenden, at "Mueller bør ikke afgive vidneudsagn".

Retsudvalgets formand Jerold Nadler sagde i sidste uge, at udvalget forventer at høre Robert Mueller onsdag 15. maj.

Kampen om den offentlige mening

DR's USA-korrespondent Lilian Gjerulf Kretz understreger, at det er Kongressens opgave at føre tilsyn med regeringen.

Men samtidig er der også tale om et magtspil forud for næste præsidentvalg i 2020.

Demokraterne i Repræsentanternes Hus lægger ikke nødvendigvis op til en rigsretssag, men de ønsker at udstille, hvad der er sket.

Trump og hans folk vil omvendt gerne slippe for, at der graves dybere ned i de mange problematiske forhold, som Mueller dokumenterer i rapporten.

Rapporten er en diger sag på 400 tætskrevne sider, så de fleste amerikanere vil næppe få den læst. De vil i stedet beslutte sig for, hvad der er op og ned, efter hvad de hører i medierne og fra deres politikere.

Ruslands-undersøgelsen er 400 sider tyk og indtil videre kun udleveret i en censureret udgave. (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

- Det her er kampen om den offentlige mening. Præsidenten og justitsministeren vil derfor forsøge at sætte en stopper for flere høringer, hvor demokraterne for rullende kameraer vil udfordre justitsministerens rosenrøde konklusion, siger hun

Hvad bliver konsekvenserne, hvis Repræsentanternes Hus beslutter, at Barr udviser foragt for Kongressen?

- Det kan meget vel blive et spørgsmål, som domstolene skal tage stilling til i sidste ende. Og sådan et juridisk tovtrækkeri kan tage lang tid, siger korrespondenten.

- Mange republikanere håber på, at det først bliver endelig afgjort på den anden side af næste valg til Kongressen, hvor de nuværende stævninger så ikke længere er gældende. Og så må Kongressen begynde forfra, siger USA-korrespondenten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk