USA's justitsminister vil offentliggøre Muellers rapport

Justitsminister William Barr vil løfte sløret for dele af Robert Muellers Rusland-undersøgelse.

Den amerikanske justitsminister, William Barr, vil offentliggøre dele af Robert Muellers Rusland-undersøgelse. (Foto: Nicholas KAMM © Scanpix)

USA's justitsminister, William Barr, har meddelt Kongressen, at den kan forvente en redigeret udgave af den særlige anklager Robert Muellers rapport i midten af april.

'Alle vil få mulighed for at læse den,' har William Barr skrevet til kongressens justitskomite, beretter nyhedsbureauet AP.

Ifølge New York Times oplyser Barr, at Det Hvide Hus ikke får lov til at se dokumentet, før det bliver sendt til Kongressen.

Der bliver tale om en redigeret udgave af den næsten 400 sider lange rapport, hvor Muellers hold har undersøgt russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Formanden for justitskomiteen, demokraten Jerry Nadler, siger ifølge Reuters, at han vil have, at Kongressen får hele rapporten.

- Som jeg informerede justitsministeren om tidligere på ugen, så kræver Kongressen den fulde og komplette Mueller-rapport uden forkortelser, såvel som adgang til de bagvedliggende beviser inden 2. april. Og den deadline står ved magt, lyder det i en udtalelse fra Nadler, skriver Reuters.

De sorte skyer løftede sig fra Det Hvide Hus

Tidligere på ugen lød meldingen fra justitsministeren, at Mueller-undersøgelsen ikke finder beviser for, at præsident Trump eller folk omkring ham har samarbejdet med den russiske regering om at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Det er blevet set som et stort slag for demokraterne, mens præsident Trump var hurtig til at kalde rapporten en "komplet og total frifindelse". Trump har dog ikke umiddelbart læst rapporten.

Men selv om præsidenten har kaldt rapporten en total frifindelse, ser det ikke ud til at være tilfældet i spørgsmålet om mulig magtmisbrug fra Trumps side.

I rapporten vil Mueller nemlig ikke selv konkludere på, om Trump har gjort sig skyldig i magtmisbrug - blandt andet ved at forsøge at hindre efterforskningen.

Ifølge Barr fandt Mueller ikke beviser for, at Trump skulle have gjort sig skyldig i at forsøge at forhindre rettens gang, men rapporten har heller ikke renset ham for ikke at have gjort det. Den har altså hverken fundet ham skyldig eller ikke-skyldig i spørgsmålet.

Trump vil ikke stå i vejen

Anklagere fra Muellers hold og andre myndighedspersoner gennemgår i øjeblikket rapporten for følsomme oplysninger, der skal overstreges, før rapporten bliver frigivet. Herunder fortrolige vidneudsagn og information angående igangværende efterforskninger, skriver Barr ifølge New York Times.

Topdemokrater har bedt om at få offentliggjort undersøgelsen - noget som præsident Trump har sagt, at han ikke vil stå i vejen for, hvis Barr godkender det.

Tidligere på måneden stemte samtlige 420 medlemmer af Repræsentanternes Hus for en offentliggørelse af den fulde rapport.