USA's kongres vil bygge kontroversiel olierørledning

Olien kommer fra tjæresand, der er en energiform, som udleder mindst 17 procent mere drivhusgas end den olie, amerikanerne typisk brænder af.

Obama har muligheden for at nedlægge veto imod brugen af det forurenende tjæresand. (Foto: Jonathan Ernst © Scanpix)

Når de nyvalgte kongresmedlemmer i dag træder sammen i Washington, sker det med en klar dagsorden. Det siger den republikanernes senatsleder, Mitch McConnell.

- Det første, vi går i gang med, når vi mødes, er Keystone XL. Der er opbakning fra både republikanere og demokrater, og rørledningen vil skabe masser af arbejdspladser, siger han til CNN.

Rørledningen skal efter planen dagligt transportere millioner af tønder olie fra nye og meget store canadiske oliefelter tusinder af kilometer til raffinaderier i det sydlige USA.

Olien kommer fra såkaldt tjæresand. En energiform, der udleder mindst 17 procent mere drivhusgas end den olie, amerikanerne typisk brænder af.

Det har fået en lang række miljø- og klimaorganisationer til at advare om betydelige konsekvenser.

- Tjæresand er en af de mest beskidte og drivhusgastunge energiformer på planeten. Enten forstår vores politikere ikke situationens alvor, eller også er de bedøvende ligeglade, lyder det fra klimaaktivist og tidligere klimaekspert i den amerikanske rumfartsorganisation NASA, James Hansen.

Senatsleder: Ingen målbar effekt

Den kritik afviser den republikanske senatsleder, Mitch McConnell.

- Opfattelsen af, at Keystone XL er en trussel mod miljøet, falmer i lyset af, at vi allerede har 19 olieledninger til og fra Canada og Mexico. Talrige studier viser, at der ikke er nogen målbar effekt på vores miljø, siger senatslederen.

På grund af bekymringerne for, at olien fra Canada vil medvirke til klimaforandringer, har demokratiske politikere i Senatet flere gange blokeret for en vedtagelse. Men det er slut, når den nye kongres samles i dag.

Med den knusende sejr ved midtvejsvalget i november sidste år sidder republikanerne nemlig på flertallet i både Senatet og Repræsentanternes Hus og får i øvrigt opbakning fra en række demokrater.

Håber på veto fra Obama

Dermed kan Keystone-skeptikerne kun håbe på, at præsident Obama vil nedlægge veto mod beslutningen.

Mange iagttagere hæfter sig ved, at præsidenten i sine udtalelser ofte har nævnt de miljømæssige udfordringer, men i sine seks år på posten aldrig har sagt, om han faktisk vil bruge sin vetoret.

Det får lige nu demokrater til at lægge pres på præsidenten.

- Obama bliver nødt til at tage en beslutning nu. Mange af os er frustrerede over, at det har taget så lang tid, siger den demokratiske senator Amy Klobuchar til Los Angeles Times.

Facebook
Twitter