USA's mest dødelige masseskyderi er det tredje værste i verden

I årtier har lande i hele verden været udsat for masseskyderier. Se hvilke, der har været de mest dødelige.

Omar Mateen har dræbt mindst 49 personer, da han natten til søndag lokal tid skød løs på et diskotek i Orlando. (Foto: handout © Scanpix)

Søndagens masseskyderi i USA, der indtil videre har kostet 49 personer livet, er det mest dødelige i landets historie.

Men på verdensplan har der gennem tiden været to andre masseskyderier, hvor flere personer er blevet dræbt. Det værste angreb var i Norge i 2011, da Anders Behring Breivik skød og dræbte 69 personer på øen Utøya.

Nedenfor er en liste over de ti mest dødelige masseskyderier i verden.

1. Breivik-angrebet i Norge - 69 døde

Anders Behring Breivik. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

22. juli 2011 gennemførte Anders Breivik en massakre på øen Utøya, hvor han skød og dræbte 69 personer under dække af at være politimand.

Derudover angreb han regeringskvarteret i Oslo og dræbte otte personer ved hjælp af en gødningsbombe gemt i en varevogn.

2. Skyderi i Sydkorea – 58 døde

Tilbage i 1982 dræbte den 27-årige politibetjent Woo Bum-Kon 58 mennesker, da han gik amok med rifler og håndgranater i flere forskellige landsbyer i Uiryeong-regionen. Til sidst sprængte han sig selv i luften. Indtil Breiviks angreb i 2011 var Woo Bum-Kon's angreb det mest dødelige i verden.

3. Orlando-massakren - mindst 49 døde

Gerningsmanden, Omar Marteen, blev dræbt. (Foto: handout © Scanpix)

Natten til søndag lokal tid skød og dræbte den 29-årige Omar Mateen mindst 49 personer og sårede 53 på Pulse natklub i byen Orlando i den amerikanske delstat Florida.

Politiet detonerede to sprængladninger, der skulle distrahere gerningsmanden. Der var herefter en skudveksling mellem politi og gerningsmand, da 11 betjente stormede natklubben. Gerningsmanden, Omar Marteen, blev dræbt.

4. Angreb i Tunesien – 38 døde

I dagene efter angrebet blev ofrene mindet på stranden. (Foto: ZOHRA BENSEMRA © Scanpix)

I 2015 skød en mand løs på turister, der boede på det femstjernede hotel Port El Kantaoui, der ligger nord for Sousse i Tunesien. Turisterne lå på stranden ved hotellet, da manden gik amok. I alt blev 38 mennesker dræbt. Af dem var 30 fra Storbritannien.

5. Port Athur-massakren i Australien – 35 døde

29-årige Martin Bryant skød og dræbte 20 i et cafeteria i Port Arthur i Tasmanien i 1996. På vej væk skød han yderligere 15 personer. Det er Australiens største massakre.

6. Mikenskava-skyderiet i Rusland– 34 døde

I 1999 dræbte Ahmed Ibragimov, der var en tjetjensk buschauffør, 34 russere i landsbyen Mikenskaya. Inden drabene havde han lavet en liste over de russere, han ønskede at slå ihjel. Fordi han tidligere havde arbejdet som postbud, var det muligt for ham at finde information om personerne. Den 8. oktober gik han systematisk fra hus til hus og skød personerne ved at lokke dem udenfor under falske forudsætninger.

Han var på flugt i to dage, men blev taget til fange af oprørere, der udleverede ham til ofrenes familie, som slog ham ihjel med jernstænger.

7. Virginia Tech-skyderiet – 32 døde

Cho Seung-Hui begik selvmord efter skyderiet. (Foto: ho © Scanpix)

Tilbage i 2007 blev Virginia Tech udsat for et af de værste skoleskyderier i USA's historie. Det var den 23-årige sydkoreanske student, Cho Seung-Hui, der skød og dræbte i alt 32 personer fra universitetet, hvorefter han begik selvmord.

8. Skyderi i Bogotá i Colombia – 29 døde

Campo Elías Delgado dræbte i 1986 29 mennesker, da han angreb en luksuriøs restaurant i Bogotá. Han blev efterfølgende dræbt af politiet.

9. Cave of the Patriarchs-massakre på Vestbredden - 29 døde

En jødisk bosætter ved navn Baruch Goldstein dræbte i 1989 29 palæstinensere i en moské i Hebron, da de var samlet til fredagsbøn.

Efter skyderiet blev han fundet død i moskéen. Først troede man, at han havde slået sig selv ihjel, men det viste sig, at han var blevet banket til døde.

10. Sandy Hook-massakren - 26 døde

Adam Lanza tog sit eget liv. (Foto: handout © Scanpix)

Sandy Hook-massakren fandt sted på Sandy Hook Elementary School i Newtown i Connecticut i december 2012. Det var den 20-årige Adam Lanza, der skød 20 børn og seks voksne, inden han tog sit eget liv. Han brugte et gevær, han havde taget fra sin mor, som han skød og dræbte, inden han tog over på skolen og begyndte at skyde vildt omkring sig. Massakren udløste en større debat om våbenkontrollen i USA.

Kilde: The New York Times, BBC og rapport fra professor Adam Lankford, University of Alabama.

Listen over mest dødelige masseskyderier i verden inkluderer ikke organiserede terrorangreb eller folkedrab.