USA’s næste justitsminister bliver en gammel kending

Donald Trump har bekræftet, at han har udnævnt William Barr som landets næste justitsminister.

Donald Trump har peget på den tidligere justitsminister William Barr til igen at tage rollen som leder af landets justitsministerium. (Foto: Jim Lo Scalzo © Scanpix)

Det bliver en gammel kending, der kan komme til at stå i spidsen for USA’s justitsministerium fremover.

Donald Trump bekræfter fredag aften, at han har udpeget 68-årige William Barr til at overtage rollen som justitsminister efter Jeff Sessions, der blev fyret i begyndelsen af november.

- Forhåbentlig vil det være en proces, der går meget hurtigt, siger USA's præsident.

Præsidenten udpegede umiddelbart Matthew Whitaker, der har varetaget jobbet siden november, men valget er blevet kritiseret af adskillige senatorer for at være forfatningsstridigt.

Selvom præsidenten sagde, at han ikke kendte til Barr indtil for nylig, slog han fast:

- Han var mit førstevalg fra dag et. Han er respekteret af republikanere, og han er respekteret af demokrater.

William Barr, der her ses til venstre, har før været justitsminister under præsident George H.W. Bush (th.)

William Barr har tidligere været justitsminister i årene mellem 1991 og 1993 under den netop afdøde præsident George H.W. Bush og har den seneste tid været nævnt som topkandidat til at overtage posten.

- Han vil være et fremragende valg, og jeg tror, han let kan blive godkendt, siger senator Lindsey Graham fra South Carolina.

Får ansvar for Rusland-undersøgelse

Bliver han godkendt, vil Barr som justitsminister overtage tilsynet med den særlige anklager Robert Mueller’s undersøgelse af Ruslands rolle i den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016 og af den mulige forbindelse til Trumps kampagne.

Den tidligere justitsminister, Jeff Sessions. (Foto: pool © Scanpix)

Det, der ofte har udløst præsidentens massive kritik af Jeff Sessions, idet Sessions erklærede sig inhabil og overlod ansvaret til vicejustitsminister Rod Rosenstein.

William Barr har tidligere arbejdet sammen med Robert Mueller i det amerikanske justistsministerium og har tidligere rost præsidentens beslutning om at fyre den tidligere FBI-direktør James Comey.

Flere demokratiske medlemmer af Senatets juridiske udvalg har udtrykt, at en kommende justitsminister skal forpligte sig på at lade Muellers undersøgelse fortsætte.

Barr har tidligere kritiseret Robert Mueller for at have hyret jurister, som har doneret bidrag til demokratiske kandidater.

- Efter min mening identificerer anklagere, som giver politiske bidrag, sig relativt stærkt med et et politisk parti. Jeg havde gerne set, at der var mere balance i gruppen, har Barr sagt til Washington Post.

Facebook
Twitter