USA's Pentagon har brugt 139 millioner om året på UFO'er

- Jeg tror, at det er en af de gode ting, jeg har fået gjort i min tid i Kongressen, siger Harry Reid, der fik sat programmet i gang.

Fra 2007 til 2012 har det amerikanske forsvarsministerium haft et hemmeligholdt program, der har undersøgt uidentificerede objekter. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

22 millioner dollar - eller 139 millioner kroner - om året.

Det er hvad det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har brugt på et hidtil hemmeligholdt program, der har undersøgt uidentificerede flyvende objekter - eller UFOer i daglig tale. Det skriver New York Times.

Initiativet til programmet med navnet 'Advanced Aerospace Threat Identification Program' kom fra en nu pensioneret demokratisk senator ved Harry Reid fra Nevada. I 2007 kom programmet på Pentagons budgetter, og det stod på frem til 2012, hvor det ifølge Pentagon blev lukket ned.

- Det blev besluttet, at der var andre problemstillinger med højere prioritet, der krævede finansiering, og det var i Forsvarets interesse at foretage ændringer, siger Thomas Crosson, talsmand for Pentagon ifølge New York Times.

Men selvom programmet blev nedprioriteret og røg ud af Pentagons budgetter efter fem år, holder Harry Reid fast i, at det var et vigtigt og nødvendigt program at have på forsvarets dagsorden.

- Jeg er hverken flov over det, jeg skammer mig ikke over det, og jeg er ikke ked af, at jeg fik det sat i gang. Jeg synes, at det er en af de gode ting, jeg gjorde i min tid i Kongressen. Jeg har gjort noget, som ingen har gjort før, siger han.

- Sandheden er derude

I løbet af programmets levetid er der blevet studeret en række tilfælde, der bliver betegnet som "uregelmæssigheder".

Blandt dem var der ifølge New York Times video- og lydoptagelser af møder eller sammenstød mellem piloter i militærets fly og ukendte objekter, og interviews med mennesker, der siger at være stødt på den slags objekter.

En anden undersøgelse, som programmet har stået for, var af en episode, der viser videooptaelser af et F18-kampfly, der er omgivet af et lysende objekt af ukendt oprindelse på størrelse med et kommercielt fly, der bevægede sig med høj hastighed på et unavngivent sted.

Efter at New York Times løftede sløret for programmet i går aftes, har Harry Reid selv kommenteret på historien på Twitter:

- Sandheden er derude. Seriøst.

- Hvis nogen siger, at de har svarene, så narrer de sig selv. Vi kender ikke svarene, men vi har masser af beviser, der støtter, at vi stiller spørgsmålene. Det her handler om videnskab og landets sikkerhed. Hvis USA ikke tager førerskab i at få svar på de spørgsmål, så gør andre det.

Frygt for stigmatisering

Det kan dog tyde på, at USA ikke helt har opgivet jagten på at løse gåden om uidentificerede objekter på himlen.

Selvom det er røget ud af forsvarsbudgettet og ifølge Pentagon officielt ikke findes, bliver der ifølge den tidligere leder af programmet, Luis Elizondo, stadig undersøgt sager, der bliver lagt på bordet i Pentagon.

Luis Elizondo, der arbejdede i militærets efterretningstjeneste, sagde sin stilling op i oktober sidste år i protest mod nedprioriteringen af programmet, der ifølge ham selv blev arbejdet videre på i samarbejde med flåden og efterretningstjenesten CIA, efter at finansieringen røg i 2012.

Men ifølge Harry Reid er det sjældent, at observationer af uidentificerede objekter kommer højt nok op i militærets lag til at blive undersøgt, fordi soldater og piloter er bange for at blive latterliggjort og stigmatiseret.

Programmet blev støttet af Harry Reid selv, og to tidligere senatorer, der nu er døde: Republikaneren Ted Stevens fra Alaska, og Daniel K. Inouye, en demokrat fra Hawaii.

Og når hele programmet forblev en hemmelighed i 10 år, så skyldes det, at ingen af de tre senatorer, der støttede det, ville have en diskussion om finansieringen af det på gulvet i Senatet.

- Det var såkaldte sorte penge.

- Stevens kender til det, Inouye kender til det. Men det var det, og det var sådan, vi ville have det, siger Harry Reid til New York Times.