USA's senat vedtager gigantisk klimaplan, der også kan komme Danmark til gode

USA's præsident, Joe Biden, kalder planen den hidtil mest betydningsfulde i bekæmpelsen af klimaforandringer i USA's historie.

Præsident Joe Biden kalder planen et gigantisk skridt fremad for USA som nation. (Foto: Stefani Reynolds © Ritzau Scanpix)

Søndag aften dansk tid sikrede USA's præsident, Joe Biden, sig en stor politisk sejr.

Efter en maratonafstemning i det amerikanske senat, blev en omfattende økonomisk plan stemt igennem det ene af USA's Kongres' to kamre. Det ventes, at planen også bliver stemt igennem i Repræsentanternes Hus, hvor demokraterne har flertal.

I Senatets afstemning måtte vicepræsident Kamala Harris i aktion med den afgørende stemme, da de 100 senatorer havde fordelt sig fuldstændig lige med 50 stemmer for og 50 imod.

Den samlede værdi af planen er 430 milliarder dollar (3.141 milliarder danske kroner), hvoraf de 369 milliarder dollar (2.689 millarder danske kroner) er øremærket klimaomstilling, mens der også er sat penge af til sundhedsinitiativer.

Joe Biden kalder planen den 'uden overdrivelse vigtigste investering', USA nogensinde har lavet i klimaet og 'et stort skridt fremad'.

- Med denne lovgivning stiller vi os ansigt til ansigt med nogle af vores største problemer, og vi tager et gigantisk skridt fremad som nation, siger den amerikanske præsident.

Planen indeholder rabatter til, at amerikanere kan lave klimainvesteringer. Det omfatter effektive hvidevarer, energiforbedringer på amerikanske huse, samt skattefradrag på køb af varmepumper og solceller.

Der vil også være et skattefradrag på 7.500 dollar (cirka 55.000 danske kroner) ved køb af en elbil, hvis den er produceret i USA.

- Lad mig sige det tydeligt: Dette lovforslag vil være det mest betydningsfulde stykke lovgivning i historien mod at håndtere klimakrisen og forbedre vores energisikkerhed med det samme. Den vil give os et værktøj mod at nå klimamål, vi har sat og er blevet enige om, ved at nedbringe udledninger og accelerere grøn energi, siger Joe Biden.

Senatets majoritetsleder, demokratiske Chuck Schumer, var tilfreds, da planen blev fik et ja i Senatet. Planen er et vendepunkt og han forventer, at planen vil være blandt det 21. århundredes mest definerende, sagde han. (Foto: DREW ANGERER © Ritzau Scanpix)

Kan gavne Danmark

Erhvervsorganisationen Green Power Denmark forventer, at det vil kaste flere ordrer af sig i dansk retning, når USA skal investere i grønne energiløsninger. Det fortæller Green Power Denmarks administrerende direktør, Kristian Jensen.

- Når USA giver støtte til, at der bliver produceret mere grøn energi, så er det land i verden, der har størst ekspertise, og det er Danmark, naturligvis også i første række til at få gavn af det.

- Danmark har en fremragende position i forhold til at kunne levere vindmøller og andet til den grønne omstilling, derfor er jeg ikke i tvivl om, at så mange midler fra USA også kommer til at give arbejdspladser i Danmark, siger Kristian Jensen.

Han fortæller, at Green Power Denmark nu vil trække i arbejdstøjet for at sikre, at Danmark og danske virksomheder også får en del af kagen.

- Vi skal på charmeoffensiv over for USA, så alle beslutningstagere er klar over, at danske virksomheder og danske kompetencer er i spil til at løse opgaven for amerikanerne, siger Kristian Jensen.

En af de virksomheder, der øjner store muligheder i den amerikanske klimaplan, er Danfoss, lyder det fra firmaets administrerende direktør, Kim Fausing.

- For Danfoss og andre ledere af den grønne omstilling byder den nye lovgivning på store muligheder. Vi kan hjælpe med at spare skatteydernes penge ved at forbedre energieffektiviteten, fordi den grønneste og billigste energi er den energi, vi ikke bruger.

- Løsningerne findes, de har kort tilbagebetalingstid, og vi er klar til at implementere dem.

Det er blandt andet Danmarks position som et af verdens førende lande på vindmøllefronten, der gør, at planen kan komme Danmark til gode, pointerer Kristian Jensen. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

Skal også sænke amerikanernes udgifter til medicin

Planen er endnu ikke endeligt vedtaget.

Før den kan lande på Joe Bidens skrivebord til en underskrift, skal den vedtages i Repræsentanternes Hus.

Men Joe Biden siger, at formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, har lovet ham, at den bliver vedtaget. Nancy Pelosi siger også, at Repræsentanternes Hus vil arbejde hurtigt for at vedtage den.

Planen er ikke kun investeringer. Den er blandt andet finansieret ved at beskatte USA's største virksomheder.

Biden mener, at det er et problem, at mange store virksomheder ikke betaler ret meget i skat i USA. Derfor indeholder aftalen blandt andet en minimumsbeskatning for virksomheder på 15 procent.

Desuden indeholder planen et prisloft på mange amerikaneres udgifter til medicin. Således vil amerikanere på sundhedsforsikringen Medicare maksimalt skulle punge 2.000 dollar ud til medicin om året. Medicare er en nationalt forsikringsplan, der dækker 60 millioner amerikanere, primært ældre og personer med et handicap.