USA's statsapparat genåbner efter tre dages nedlukning

Republikanerne og Demokraterne har stemt for en midlertidig finanslov, der får USA's offentlige sektor op at køre igen.

Nu kan USA's offentligt ansatte igen vende tilbage til deres arbejde, efter tre dages nedlukning af USA's offentlige sektor.

For Demokraterne og Republikanerne har stemt en ny midlertidig finanslov igennem i først Senatet og derefter Repræsentanternes Hus. Den nye finanslov holder dog kun USA's offentlige sektor kørende frem til 8. februar.

I fredags stemte Senatet i USA nej til et forslag om finansiering af det statslige budget, og det betød, at store dele af statsapparatet blev lukket ned.

Uden et budget må den offentlige sektor ikke foretage sig noget, medmindre der er tale om nødstilfælde. Derfor har de seneste tre dages nedlukning sendt flere hundredtusinde offentligt ansatte amerikanere på ufrivillig orlov uden løn.

- Præsident Trump var skyld i 'the Trump-shutdown' ('Trump-nedlukningen' red.), og det erpå grund af ham, at vi er endt her, sagde den demokratiske mindretalsleder i USA's Senat, Chuck Schumer mandag.

DACA-ordningen har delt partierne

Ifølge nyhedsbureauet AP har Senatets republikanske leder Mitch McConnel lovet at tage sig hurtigt af Demokraterne bekymring for den såkaldte DACA-ordning.

En ordning, der har været en af de helt store stridsmål mellem de to partier i forhandlingerne om et nyt statsligt budget.

DACA kom til under den tidligere præsident Barack Obama. Den beskytter personer, der kom illegalt til USA som børn, ved at give dem en garanti mod at blive deporteret samt en mulighed for at få arbejdstilladelse. Beskyttelsen gælder i to år og kan blive fornyet.

Men USA's pæsident Donald Trump har flere gange talt om at fjerne den.

Derfor har Demokraterne krævet en garanti for, at det ikke sker.

- Vi bliver nødt til at bevæge os fremad og første skridt, det allerførste skridt, er at slutte det her 'shutdown', sagde Mitch McConnel i går.

Før hele den offentlige sektor kan komme op at køre igen, skal aftalen underskrives af den amerikanske præsident.