USA's største våbenforhandler hæver aldersgrænsen for køb af våben

Trump overvejer stramning af våbenloven efter massakre på skole i Florida.

Walmart er ifølge Washington Post USA's største forhandler af våben. (Foto: EDGARD GARRIDO © Scanpix)

Walmart, den største våbenforhandler i USA, hæver aldersgrænsen for at kunne købe våben og ammunition fra 18 til 21 år, skriver kæden i en pressemeddelelse.

Walmart meddeler samtidig, at man ikke længere vil sælge legetøj og luftpistoler, der ligner semiautomatiske rifler.

- Vores arv som firma har været at tjene sportsfolk og jægere, og det vil vi fortsætte med at gøre på en ansvarlig måde, skriver firmaet i pressemeddelelsen.

Dermed følger kæden i hælene på en af USA's største forhandlere af sportsudstyr, nemlig Dick's Sporting Goods, der er også sælger våben.

Dick's Sporting Goods besluttede i går aftes at hæve aldersgrænsen for køb af skydevåben til 21 år og at stoppe for salg af semi-automatiske våben.

Kædernes beslutninger kommer som en direkte konsekvens af, at en high school i Florida tidligere på måneden blev udsat for et skoleskyderi, der kostede 17 mennesker livet, og tragedien har sparket nyt liv i debatten om større kontrol og flere restriktioner på køb og salg af skydevåben i USA.

Som loven er i dag, skal en amerikaner være mindst 21 år for at købe en pistol fra en våbenforhandler, mens 18-årige kan købe semi-automatiske rifler og andre skydevåben.

- Vi går længere end loven

Og det var præcis, hvad den 19-årige gerningsmand bag skoleskyderiet i Florida havde gjort. Som 18-årig havde han købt en semi-automatisk riffel af typen AR-15, som er blevet brugt ved en lang række tidligere skoleskyderier, uden at have bestået et baggrundstjek, som ikke er obligatorisk i alle stater.

Walmart skriver i en pressemeddelelse, at kæden stoppede salget af AR-15-rifler i 2015 sammen med en række andre rifler, ligesom kæden heller ikke sælger pistoler andre steder end i Alaska.

Kæden forhandler heller ikke såkaldte bump stocks, der er en anordning, der kan monteres på en semi-automatisk riffel for at få den til at virke som et fuldautomatisk våben, der kan affyre langt flere skud i minuttet.

- Vi tager vores forpligtelse om at være en ansvarlig forhandler af skydevåben seriøst og går længere end den føderale lovgivning ved at kræve, at vores kunder består et baggrundstjek, før de køber skydevåben, skriver Walmart i pressemeddelelsen.

Trump overvejer stramninger

Retten til at bære skydevåben er i USA beskyttet af den anden tilføjelse til De Forenede Staters forfatning, der omhandler en lang række frihedsrettigheder for det amerikanske folk.

Men det er en ret, der adskillige gange er kommet til debat - særligt efter større masse- og skoleskyderier. Og skoleskyderiet i Florida har da også fået den republikanske præsident Donald Trump til at foreslå forskellige tiltag, der skal beskytte skoleelever fra at blive dræbt.

Under et tv-transmitteret møde med en række republikanske politikere har Donald Trump i nat dansk talt varmt om større kontrol af salg af skydevåben og opfordret politikerne til at genoverveje landets våbenlovgivning.

Det er ellers noget, som Republikanerne har afvist at gøre i årevis, ligesom den magtfulde våbenlobby National Rifle Association (NRA) gør det.

Præsidenten opfordrede på mødet til at udvide baggrundstjekket for at kunne købe våben ved skydeopvisninger og på internettet, begrænse psykisk syges adgang til våben, sikre skoler og lave restriktioner for salg af geværer til unge voksne. Samtidig foreslår han, at det bliver diskuteret, om semi-automatiske skal forbydes.

Det er ikke første gang siden skoleskyderiet i Florida, at Donald Trump kommer med forslag, som ikke er velset hos NRA. Udover at bevæbne og træne 20 procent af lærerne på staternes high schools har han blandt andet foreslået et forbud mod bump stocks og at hæve aldersgrænsen for køb af skydevåben til 21 år.

Facebook
Twitter