Før USA's største højtid: Nye regler venter i New York for at begrænse coronasmitte

De nye restriktioner kan få konsekvenser for mange amerikaneres ferieplaner omkring Thanksgiving.

Coronareglerne bliver strammet i New York. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Barer, restauranter og fitnesscentre i New York skal fra fredag lukke klokken 22.00.

Samtidig vil private forsamlinger være begrænset til ikke flere end ti personer.

Det oplyser Andrew Cuomo, der er guvernør i delstaten.

Stramningen af reglerne sker i et forsøg på at begrænse smitten med coronavirus, som stadig er høj både i New York - men også i mange andre dele af USA.

- Hvis man kigger på, hvor smittesagerne kommer fra og foretager en kontaktsporing, kan man se, at de især kommer fra tre områder: fra steder, hvor der serveres alkohol, fra fitnesscentre og andre indendørs samlingssteder og fra private hjem, siger Andrew Cuomo.

Han ved godt, at de nye stramninger kommer til at gøre ondt.

- Det er hårdt for barer og restauranter. Det er hårdt for fitnesscentre. Det er hårdt for alle, siger han.

Og den nye virkelighed kan meget vel komme til at gå ud over højtiden Thanksgiving, som amerikanerne normalt plejer at fejre i stor stil om 14 dage. En højtid, der af mange opfattes som årets vigtigste i USA.

Sådan her plejer det at se ud i New York City til Thanksgiving - hvor der hvert år er en stor parade i byen. I år er den aflyst og erstattes af virtuel en af slagsen. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

I storbyen New York City er Staten Island blevet identificeret som et coronahotspot - og bydelen ventes derfor at blive ramt af endnu flere restriktioner. Tidligere i denne uge indførte guvernøren i delstaten New Jersey restriktioner i stil med New Yorks.

Smittestigning på over 100 procent

I New York har man de seneste to uger set, at det går den gale vej med smitten.

Man har nemlig helt overordnet registreret en gennemsnitlig stigning i antallet af coronasmittede på over 100 procent målt i forhold til ugerne før.

Samtidig har man set en stigning på 73 procent i antallet af coronarelaterede dødsfald i samme periode. Det skriver New York Times

I New York City er de fleste områder mere eller mindre mennesketomme. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Men smitten med coronavirus er over tid gået ned i New York.

I april var smittetallet mere end dobbelt så højt, som det er i dag. Dengang blev der testet omkring 19.000 om dagen. I dag bliver der testet cirka 140.000 om dagen. Det oplyser Johns Hopkins University.

I alt er lidt over en halv million blevet testet smittet med coronavirus i delstaten, og 33.398 coronadødsfald er i skrivende stund registreret.

Trist rekord i USA

Det seneste døgn har USA opnået en trist rekord. 140.000 personer er nemlig blevet konstateret smittet med coronavirus. Det skriver Washington Post. Og det er det hidtil højeste antal smittetilfælde registreret på et enkelt døgn.

- I dag har vi set landet sætte en ny rekord i antallet af covid-19-tilfælde. Det bliver meget værre for hver dag, der går, sagde guvernør Andrew Cuomo i går. Men han har ikke helt mistet modet.

- Jeg vil mene, at målstregen er inden for rækkevidde. De har fundet en vaccine, siger han.

Mandag oplyste den amerikanske medicinalgigant Pfizer, at dens vaccinekandidat har vist sig at være 90 procent effektiv.

- Det gør ondt at tabe penge, men penge kan erstattes. At miste en, man elsker, gør ondt for evigt, tilføjer Cuomo.

Der bliver i gennemsnit coronatestet flere end 1 millioner mennesker om dagen i USA. I april blev der til sammenligning testet over 100.000 om dagen på landsplan. Det skriver Johns Hopkins University.

Hospitaler under stort pres

Flere hospitaler i USA er lige nu under voldsomt pres, fordi antallet af covid-19 indlæggelser er mere end fordoblet siden september og er altså højere nu end i foråret, da den første coronabølge skyllede ind over USA og kostede titusinder livet.

I weekenden rundede USA 10 millioner registrerede smittetilfælde, efter at man den seneste uge er nået op på et gennemsnit på 123.000 om dagen. I samme omgang har 34 stater registreret det højeste antal smittede målt på en uge.

Demokraten Joe Biden bliver først indsat som præsident den 20. januar, men han har udråbt bekæmpelsen af covid-19 udråbt til den helt store udfordring. Og har allerede løftet sløret for en ekspertgruppe, der skal hjælpe med at tackle virusset under den kommende Biden-regering.

/ritzau/dpa.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter