USA's udenrigsminister: De første skridt mod at fjerne Assad er allerede taget

Udenrigsminister Rex Tillerson understreger, at Assad under ingen omstændigheder skal spille en rolle i fremtidens Syrien.

USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, er ikke i tvivl om, at det var det syriske regime, der stof bag tirsdagens giftgasangreb i Syrien. (Foto: JOE SKIPPER © Scanpix)

På et pressemøde i Palm Beach Lufthavn i Florida besvarede USA's højest rangerede diplomat, udenrigsminister Rex Tillerson, på spørgsmål fra pressen om giftgasangrebet i Syrien og fremtiden for lederen af det syriske regime, Bashar al-Assad.

Styret i Syrien er under massiv mistanke for at stå bag giftgasangrebet tirsdag morgen i Idlib-provinsen, der indtil nu har kostet 86 mennesker livet – heraf flere børn.

Han blev blandt andet spurgt, om præsident Trump vil forme en international koalition, hvis formål er at fjerne Bashar al-Assad fra magten i det krigshærgede Syrien.

- De skridt er allerede taget, lød svaret fra Tillerson.

Han er ikke i tvivl om, at det var Assad-regimet, der stod bag giftgasangrebet tirsdag, og han opfordrede igen Rusland til at genoverveje støtten til Bashar al-Assad.

- Det er meget vigtigt, at den russiske regering grundigt overvejer, om det skal fortsætte med at støtte Assad, sagde Rex Tillerson og understregede, at Assad under ingen omstændigheder skal spille en rolle i fremtidens Syrien.

Trump: Noget skal ske

Under sin flyvetur ombord på Air Force One fra Washington til Florida, hvor præsidenten senere i dag møder Kinas præsident, Xi Jinping, besvarede Donald Trump også spørgsmål fra pressen angående, hvad der skal ske med Syriens leder Bashar al-Assad.

- Jeg synes, at det der skete i Syrien er en skændsel for menneskeheden. Han (Assad red.) er der og styrer tingene, så noget skal ske, siger Donald Trump ifølge CNN.

Trump blev også spurgt ind til, om han havde snakket med Ruslands præsident, Vladimir Putin, om giftgasangrebet. Det svarede han nej til, men sagde også, at han måske vil gøre det på et tidspunkt.

Flere amerikanske medier skriver, at Trump og hans forsvarsminister, James Mattis, allerede har drøftet mulighederne for en militær respons. De vil fortsætte med at tale om emnet, når de senere torsdag mødes på Trumps feriested Mar-a-Lago i Florida.

Oplysningerne kommer fra unavngivne amerikanske embedsmænd, og er derfor ikke officielt bekræftet.

Det er ikke første gang, at der er blevet brugt kemiske våben i den syriske borgerkrig, der er i gang på syvende år. Donald Trump har flere gange kritiseret sin forgænger, Barack Obama, for at have indtaget en alt for slap linje i Syrien.

En linje, som muligvis bliver hårdere med Donald Trump som præsident.