USA's udenrigsminister til Nordkorea: Vi er ikke jeres fjende

Hvis Nordkorea dropper forsøget på at udvikle atomvåben, er USA klar til dialog, lyder det.

Den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson er klar til at forhandle med Nordkorea for at lægge en dæmper på konflikten mellem de to lande.

Hvis altså Nordkorea opgiver dets ønske om at udvikle atomvåben.

Sådan lød det fra Tillerson, da han overraskende deltog i Udenrigsministeriets pressebriefing, skriver CNN. Her gjorde den amerikanske udenrigsminister det desuden klart, at USA ikke er interesseret i en konflikt med nordkoreanerne.

- Vi søger ikke en forandring af regimet, vi søger ikke regimets kollaps, vi søger ikke en accelereret genforening af halvøen, vi søger ikke en undskyldning for at sende vores militær nord for den 38. breddegrad, siger Rex Tillerson med reference til grænsen mellem Nord- og Sydkorea.

- Vi er ikke jeres fjende, vi er ikke en trussel for jer, men I sender os en uacceptabel trussel, og vi er nødt til at reagere.

Men det mest ønskelige scenarium for amerikanerne er dialog, fastslog han.

- Vores andre muligheder er ikke attraktive.

"Hvis tusinder dør, så dør de derovre"

Samtidig, med at Tillerson lod til at gyde olie på vandene og række hænderne ud mod Nordkorea, var meldingen lidt mere krigerisk fra den republikanske senator Lindsey Graham.

I NBC's Today-program påstod Graham nemlig, at den amerikanske præsident Donald Trump direkte havde fortalt ham, at der vil blive krig mellem USA og Nordkorea, hvis nordkoreanerne fortsætter dets udvikling af missiler, der gør det muligt at ramme USA med atomvåben.

- Det fortalte han (Donald Trump red.) mig. Jeg tror ham, forklarede Lindsey Graham.

- Hvis der kommer til en krig for at stoppe ham (Nordkoreas diktator Kim Jong-un) så bliver det derovre. Hvis tusinder dør, så dør de derovre. De kommer ikke til at dø her. Og han (Donald Trump red.) har sagt det til mit ansigt.

NORDKOREAS TESTAFFYRINGER I 2017

 • 28. juli: Et ICM-missil lander i havet i Japans såkaldte eksklusive økonomiske zone (EØZ).

 • 4. juli: Et ballistisk mellemdistancemissil bliver affyret nær grænsen til Kina og lander i Det Japanske Hav.

 • 8. juni: Nordkorea affyrer mindst to missiler. De har angiveligt en rækkevidde på 200 kilometer.

 • 29. maj: Nordkorea tester et kortdistancemissil. Det flyver 450 kilometer og lander i Japans økonomiske zone.

 • 22. maj: Nordkorea tester et mellemdistancemissil af typen Pukguksong 2. Det flyver næsten 500 kilometer, før det lander i Det Japanske Hav.

 • 14. maj: Et missil flyver over 100 kilometer og lander i Det Japanske Hav. Det sker, fire dage efter at Sydkorea har valgt den liberale Moon Jae-in til ny præsident, og Kina har arrangeret et topmøde om handel mellem Asien og Europa.

 • 29. april: Et ballistisk missil testes samme dag, som FN holder møde om den anspændte situation omkring Nordkorea.

 • 16. april: Et uidentificeret missil eksploderer i luften umiddelbart efter opsendelse.

 • 5. april: Nordkorea affyer et mellemdistancemissil i retning mod Japan. Missilet flyver omkring 60 kilometer, før det lander i havet.

 • 22. marts: Et ballistisk mellemdistancemissil af typen Musudan bliver affyret, men eksploderer få sekunder efter opsendelse.

 • 7. marts: Fem ballistiske missiler bliver skudt ud over Det Japanske Hav.

 • 12. februar: Nordkorea tester et Pukguksong 2-langtrækkende missil. Det flyver 500 kilometer og lander i havet mellem Nordkorea og Japan.

 • Nordkorea har gennemført fem atomprøvesprængninger i 2006, 2009, 2013 og to i 2016.

Facebook
Twitter