USA's våbenlobby efter masseskyderi: Ekstraudstyr til rifler skal reguleres

Våbenorganisationen NRA vil have strammet lovgivning for udstyr til semi-automatiske rifler.

En såkaldt 'bump stock' kan monteres på semi-automatiske rifler og får dem til at fungere som fuldautomatiske. (Foto: © GEORGE FREY, Scanpix)

USA's fremtrædende våbenorganisation The National Rifle Association (NRA) vil have myndighederne til at vurdere, om der skal indføres nye regler for våbenudstyr. Det skriver NRA i en pressemeddelelse i kølvandet på det værste masseskyderi i USA's nyere historie.

Gerningsmanden havde taget ophold på et hotelværelse på 32. etage i Las Vegas, og det var fra det værelse, han dræbte 59 mennesker og sårede flere hundrede.

Da politiet fandt ham død på værelset, var han omgivet af 23 skydevåben - og politiet fandt også tolv såkaldte 'bump fire stocks' eller bare 'bump stocks', der kan monteres en semi-automatisk riffel.

Når ekstraudstyret bliver sat på en semiautomatisk riffel kommer den til at virke som et fuldautomatisk våben, der gør, at der kan affyres adskillige kugler i træk.

Og det er dét stykke ekstraudstyr, som den magtfulde våbenlobby nu vil have underlagt flere reguleringer.

- NRA mener, at udstyr, der er designet til at få semi-automatiske rifler til at fungere som fuldautomatiske rifler burde være underlagt ekstra reguleringer, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Til salg for gode 300 kroner

Den amerikanske præsident, Donald Trump, diskuterede emnet på vej hjem fra Las Vegas, da han havde besøgt ofre og beredskabsfolk, der var til stede, da massakren fandt sted. Og Det Hvide Hus er ikke afvisende overfor NRA's forslag.

- Vi byder det velkomment og er åbne overfor en dialog om det. Det er noget, vi er meget åbne for, siger talsmand for Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders, ifølge AP.

NRA mønstrer næsten fem millioner medlemmer og plejer ikke at være bleg for at blande sig i den politiske diskussion, når politikere vil have strammet den amerikanske våbenlovgivning.

Og organisationen lægger da heller ikke i denne sag skjul på, at den mener, at amerikanerne skal have adgang til skydevåben.

- At forbyde skydevåben for lovlydige amerikanere på baggrund af en gal mands handlinger, vil ikke forhindre fremtidige angreb, skriver NRA i pressemeddelelsen.

Den største forskel på et semiautomatisk og et fuldautomatisk våben er, hvad der sker, når aftrækkeren bliver trykket ind. På et semiautomatisk våben vil aftrækkeren springe ud efter hver runde af skud.

  • En bump stock kan købes for godt 300 kroner på nettet og monteres et semi-automatisk våben. (Foto: © GEORGE FREY, Scanpix)
  • Udstyret monteres på riflen, og udligner noget af forskellen mellem et fuld- og semi-automatisk våben. (Foto: © GEORGE FREY, Scanpix)
  • En 'bump stock' udnytter riflens tilbageslag til at fr riflen til at hoppe tilbage ind i skulderen på den, der affyrer våbenet. (Foto: © GEORGE FREY, Scanpix)
  • Det får aftrækkeren til at "bumpe" - eller springe - tilbage i den finger, der sidder på aftrækkeren. (Foto: © GEORGE FREY, Scanpix)
1 / 4

På et automatisk våben kan aftrækkeren holdes nede, og våbnet vil blive ved med at afgive skud, indtil det er løbet tør for ammunition.

Og det er den forskel, som en 'bump stock' udligner ved at udnytte riflens tilbageslag til at få riflen til at hoppe tilbage ind i skulderen på den, der affyrer våbnet. Det får aftrækkeren til at "bumpe" - eller springe - tilbage i den finger, der sidder på aftrækkeren.

Ifølge CNN kan en 'bump stock' købes online for omkring 50 dollar - hvilket svarer til godt 300 danske kroner.