USA's virus-chef: Tidligere indsats 'ville have reddet liv'

Trumps toprådgiver under coronakrisen bekræfter, at der var modstand mod at lukke landet ned.

Et offer for coronavirus bliver ført bort fra et midlertidigt lighus i New York. (Foto: © ANGELA WEISS, Scanpix)

I den tredje uge af februar var den amerikanske regerings sundhedseksperter ikke længere i tvivl: Udbruddet af coronavirus udgjorde en alvorlig trussel mod USA.

Derfor var de klar til at anbefale en ny strategi, der byggede på at holde social afstand og at lukke arbejdspladser.

Det viser en gennemgang af USA's svar på coronakrisen, som New York Times har lavet.

Men først omkring tre uger senere sagde præsident Donald Trump de ord, som i praksis lukkede det amerikanske samfund ned.

Regeringen anbefalede blandt andet, at børn skulle undervises hjemme, at man undgik forsamlinger på over ti personer og undlod rejser.

Se Trumps tale 16. marts i videoen:

'Stor modstand'

Donald Trump har reageret med vrede på artiklen i New York Times. Den konkluderer, at præsidenten var advaret om den truende krise, men valgte at overhøre eksperternes råd.

Men udlægningen i avisen bliver nu tilsyneladende bekræftet af Trumps egen toprådgiver i coronakrisen, Anthony Fauci. Han er chef for Det Nationale Institut for Allergi og Infektionssygdomme i USA.

I et interview søndag med CNN siger Anthony Fauci, at opfordringer om at holde social afstand blev mødt med "stor modstand" i begyndelsen af udbruddet i USA.

- Selvfølgelig kunne man logisk sige, at hvis man havde en igangværende proces, og man begyndte afbødning tidligere, så kunne man have reddet liv.

Anthony Fauci understreger dog, at der er tale om "komplicerede beslutninger".

- Vi ser på det fra et rent sundhedssynspunkt. Vi laver en anbefaling. Ofte bliver anbefalingen taget. Nogle gange gør den ikke.

Donald Trump lytter til Anthony Fauci under en briefing om coronavirus i sidste uge. (Foto: © Jim WATSON, Scanpix)

Interviewet har fået en række kommentatorer på den amerikanske højrefløj til at kritisere Anthony Fauci i hårde vendinger, skriver Washington Post.

Præsident Trump selv har retweetet et opslag fra en republikansk politiker, der brugte hashtagget #FireFauci - altså en opfordring til at fyre Anthony Fauci.

Fra 15 til 500.000

Da de amerikanske sundhedseksperter i februar anbefalede, at USA skiftede strategi, var der 15 bekræftede tilfælde af coronavirus i landet.

Tallet var steget til over 4.000 den 16. marts, hvor Trump valgte at følge anbefalingen.

I dag er USA det land i verden, som er hårdest ramt af udbruddet, hvis man ser på det totale antal smittede og døde. 557.590 tilfælde er bekræftet, mens 22.108 personer er døde.

I slutningen af januar besluttede præsident Trump at lukke USA delvist for rejsende fra Kina, hvor udbruddet af coronavirus opstod.

Både genetiske undersøgelser og journalistiske projekter har siden peget på, at virusset sandsynligvis primært kom til USA via rejsende fra Europa.