Usikkerhed på gaden i Moskva efter drone-eksplosion: 'Det er ikke særlig rart at have kampdroner flyvende tæt på sit hjem'

Seniorforsker mener, at Ukraine ville kunne se en fordel i at bringe krigen tættere på russiske borgere.

Skader på en bygning i Moskva efter en drone-eksplosion.

Det er breaking news i de russiske medier. Landets hovedstad, Moskva, er ramt af et terrorangreb, melder myndighederne.

- Her til morgen har Ruslands forsvarsministerium oplyst, at styret i Kyiv har sendt droner ind over Moskva. Otte droner deltog i terrorangrebet, de er alle tilintetgjort, siger værten på den statslige kanal Rossija 24.

Ifølge det russiske forsvarsministerium blev alle otte droner uskadeliggjort, og ingen er angiveligt kommet noget alvorligt til.

Fra tidlig morgen kunne russerne høre om droneangrebet mod Moskva, som myndighederne kalder et terrorangreb og beskylder Ukraine for at stå bag. (Foto: © Rossija 24, Rossija 24)

Den russiske præsident Putin siger til det statsejede nyhedsmedie Tass, at der var tale om et angreb, der var rettet mod civile.

- De forsøgte at ramme civile. De prøver at skræmme os og provokere os. Men vores luftforsvar virkede godt, og vi vil forbedre det yderligere i fremtiden, siger Putin.

Men på gaden er der alligevel flere, der føler sig ubehageligt til mode efter eksplosionerne.

- Det er ikke særlig rart at have kampdroner flyvende tæt på sit hjem. Det er en svær situation. Ingen bør opleve at vågne op klokken 07 om morgenen til meldingen om en evakuering. Det er meget stressende, siger Alexander, en ung mand, der bor i en af de ramte bygninger.

'Det føles tættere på denne gang'

DR har været i kontakt med en lokal journalist i Moskva.

Hun tager selv forbehold for, om de oplysninger, der kommer frem fra officielt hold, tegner det fulde billede, og hun har bedt om at være anonym.

Selv om eksplosionerne var langt væk fra hende, oplever hun, at det denne gang var meget tættere på, end da droner ramte den russiske regerings hovedkvarter, Kreml, tidligere på måneden. Dengang gav Rusland i øvrigt også Ukraine skylden.

- Det føles klart tættere på denne gang. For det var ikke Kreml, men almindelige beboelsesområder, der blev ramt. Jeg vil ikke sige, at jeg har en følelse af, at vi er i stor fare. Men man kan selvfølgelig heller ikke føle sig sikker, siger journalisten.

Her fortæller et par russere om deres tanker efter eksplosionerne.

En, der bestemt ikke er glad, er lederen af lejehæren Wagner-gruppen, som kæmper for russerne. I en video på beskedtjenesten Telegram raser Jevgenij Prigozjin mod især forsvarsministeriet i Rusland:

- I stinkende narhoveder! Hvad laver I?! Hvordan kan I lade droner flyve over Moskva? I er forsvarsministeriet, siger han blandt andet.

'Stol på myndighederne'

Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin, var på Telegram-tjenesten fra tidlig morgen med beroligende meddelelser til byens indbyggere.

- En række bygninger har fået mindre skader på grund af droneangreb, skriver borgmesteren og forvisser om, at de relevante myndigheder undersøger sagen.

Moskvas borgmester Sergej Sobjanin var hurtigt ude på tjenesten Telegram med beroligende opdateringer til hovedstadens indbyggere – og en anmodning om at stole på myndighederne.

- Der er ingen alvorligt tilskadekomne, og evakuerede vil få lov at vende hjem til deres bolig, så snart det er muligt.

Og så tilføjer borgmesteren, at borgerne skal være forsigtige over for det, de hører.

- Jeg beder dem om kun at tro på de officielle kilder. Undlad at udbrede ubekræftede oplysninger.

Ukrainsk interesse

Flemming Splidsboel er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Han peger på, at den slags stress, moskovitterne føler nu, netop er den stress, borgerne i Kyiv har levet under i mere end et år.

- Hvis det er Ukraine, der står bag, så kommer det på baggrund af en lang række angreb fra russisk side mod den ukrainske hovedstad, Kyiv, hvor civilbefolkningen jo har stor erfaring med den her type angreb, siger han.

I Kyiv nægter præsident Zelenskyjs toprådgivere, at Ukraine er direkte involveret i eksplosionerne i Moskva. Alligevel lyder det, uden uddybning, at man forventer flere af denne type hændelser på russisk territorium.

Og der er ingen tvivl om, at ukrainerne kan se fidusen i at gøre moskovitterne nervøse for flere angreb, siger Flemming Splidsboel.

- Ukraine ville have en interesse i at bringe krigen tættere på den russiske befolkning. At vise folk i hovedstaden Moskva, at det her er rigtig krig, og det har konsekvenser.