Uskyldig mand hængt ud for Las Vegas-massakre: Google spredte falsk historie

Søgegiganten vil ændre sine algoritmer for at forhindre spredning af falske informationer. Tvivlsomt om det har effekt, vurderer ekspert.

I Las Vegas mistede 59 personer livet, da Stephen Paddock skød ned i en menneskemængde fra sit værelse på 32. sal på et hotel ved den berømte hovedgade "The Strip". (Foto: Lucy Nicholson © Scanpix)

For mange vil navnet Stephen Paddock efterhånden være associeret med den mand, der søndag skød og dræbte 58 personer fra sit hotelværelse på 32. sal i Mandalay Bay and Resort hotel i Las Vegas i delstaten Nevada i USA.

Politiet i Las Vegas bekræftede mandag morgen lokal tid, at gerningsmanden var den 64-årige Stephen Paddock, men på adskillige sociale medier som Facebook og hos søgegiganten Google var drabsmanden fra Las Vegas i timerne forinden forbundet med et andet navn, nemlig Geary Danley.

I flere tråde på mediet og onlinefællesskabet 4chan var Geary Danley nemlig blevet udråbt som manden bag masseskyderiet i Las Vegas.

De ubekræftede historier fik hurtigt fart på nettet, hvor den konservative pro-Trump blog The Gateway Pundit viderebragte historien og i en overskrift kaldte Geary Danley "en demokrat, som kan lide Rachel Maddow (vært og journalist på tv-kanalen MSNBC, red.) og anti-Trump."

Historien er siden blevet slettet, og efterfølgende har techgiganten Google beklaget, at den falske nyhed fra 4chan havnede øverst blandt søgeresultaterne på nyhedshistorier fra spillebyen.

- Beklageligvis har vi kortvarigt haft en ukorrekt 4chan-side i vores søgeresultater på en række forespørgsler her til morgen. Inden for et par timer blev 4chan historien skiftet ud med relevante resultater. Den skulle ikke være dukket op ved nogle søgninger, og vi vil fortsat forbedre vores algoritmer, så det ikke sker fremover, lød det fra Google ifølge The Atlantic.

Ændring af algoritme kan have lille betydning

Det er dog ikke første gang, at informationer fra 4chan - korrekte eller ukorrekte - når ud i offentligheden. Og selvom Google forbedrer deres algoritmer, er det uvist, om det kan forhindre, at lignende fejl sker igen.

Stephen Paddock er gerningsmanden bag masseskyderiet i Las Vegas, men i timerne umiddelbart efter angrebet blev et forkert navn spredt gennem Googles søgefunktion. (Foto: handout © Scanpix)

Det vurderer Lars Konzack, der er lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi på Københavns Universitet, og som har forsket i digital kultur.

- Det kan godt være, at Google vil forbedre deres algoritme, men samtidig benytter man sig også mere af journalistik produceret af robotter, som uden menneskelig indblanding henter og behandler information, siger han.

- Det er ikke første gang, der bliver delt falske informationer, der bliver samlet i 4chan, der ved flere lejligheder gerne har villet demonstrere, hvor kloge brugerne er. De arbejder med crowdsourcing og kan også godt finde frem til informationer, som ellers kan være svære at finde.

- Ved Boston-bomberne i 2013 ville man gerne finde frem til informationerne før politiet, men der kom så mange vilde bud, at politiet til sidst blev nødt til at oplyse navnene på gerningsmændene, og det kan jo være det samme, der er tilfældet i Las Vegas, siger han.

'Jeg forstår ikke, at folk kan finde på det her"

Men da politiet i Las Vegas meddelte til offentligheden, at navnet på drabsmanden var den 64-årige Stephen Paddock, havde de falske nyheder fra 4chan og The Gateway Pundit allerede haft store konsekvenser for Geary Danley og hans familie.

- Min familie har modtaget dødstrusler. Det her er ikke nyheder, det er sociale medier. Folk tror, Paddock har forbindelse til vores familie, og så har vi modtaget dødstrusler. Det er mennesker, der konkluderer det, bare fordi vi har samme efternavn, det er frygteligt. Jeg forstår ikke, at folk kan finde på det her, siger Geary Danleys datter, Dionne Waltrip, til det lokale medie 5News i delstaten Arkansas.

Forbindelsen mellem skyderiet i Las Vegas og Geary Danley er tilsyneladende opstået, fordi Danley har været gift med Marilou Danley, som politiet efterlyste umiddelbart efter skyderiet fandt sted søndag aften. Parret blev dog skilt i 2014, og politiet i Las Vegas har meddelt, at de ved, hvor Marilou Danley befinder sig, men at hun ikke længere er relevant for efterforskningen.

Men at Geary Danley pludselig blev af så stor interesse for 4chan-brugerne, kan der være en bestemt årsag til, mener Lars Konzack.

- Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at der sidder nogen, som har haft en interesse i at fremstille gerningsmanden som en liberal og anti-Trump, og i det billede passer han lige ind. Men ved at sprede den historie - også når den ender hos Google, bliver det en slags digital selvtægt, hvor brugerne bliver både lovgivende, dømmende og udøvende magt, siger han.