Utøya-offer sørger over myrdet danske mor

Hanne Balch Fjalestad overlevede ikke Anders Behring Breiviks angreb på Utøya. Hendes datter sørger stadig.

Hanne Balch Fjalestad overlevede ikke Anders Behring Breiviks angreb på Utøya. Hendes datter, den 19-årige Anna Fjalestad, overlevede massemorderen Anders Behring Breivik. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Danske Hanne Balch Fjalestad måtte som en af de første lade livet, da massemorderen Anders Behring Breivik 22. juli sidste år skød og dræbte 69 mennesker på øen Utøya.

Med sig på øen havde den danske kvinde sin norske datter, 19-årige Anna Fjalestad, og selvom hun overlevede, blev hun mærket for livet.

- Vi hørte skuddene, og efter lidt tid forstod vi, at der var noget galt.

Gemte sig i skolestuen

- Jeg spejdede efter min mor, men jeg kunne ikke se hende, fortæller Anna Fjalestad i et interview med netavisen VG Nett om den dag for et år siden, hvor hun var på Utøya for at udføre frivilligt samaritarbejde for Norsk Folkehjelp sammen med sin danske mor.

Anna Fjalestad nåede at gemme sig i skolestuen og undgik derved skuddene sammen med 47 andre unge, der var på øen for at deltage i Arbeiderpartiets ungdomsorganisations årlige sommerlejr.

Trygheden forsvandt hurtigt i lokalet, og indløbne sms'er fortalte de indespærrede, at en mand klædt som politimand var gået amok på øen og skød omkring sig, og at de skulle gemme sig.

Anders Behring Breivik fandt dem ikke.

Arbejder fortsattet som frivillig

Alligevel vil den unge pige aldrig glemme massakren, der kostede hendes mor livet.

Anna Fjalestad vil dog ikke lade den uforglemmelige mareridtsdag og Breivik styre sit liv. Hun er fortsat frivillig, ligesom hendes mor var det.

- Jeg bestemte mig tidligt for, at han ikke skulle få mig til at stoppe med det. Jeg trives med mine venner i Norsk Folkehjelp, og jeg ved, at min mor ville have syntes om, at jeg fortsatte, siger Anna Fjalestad til VG Nett.

Den unge pige er siden katastrofen blevet ungdomsleder i det lokale Norsk Folkehjelp i Hadeland, hvor hun bor. Hun har været på flere samaritopgaver i det forgangne år og ser frem mod endnu flere store arrangementer i efteråret.

/ritzau/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter