Utøya-overlevende: Jeg hader ikke Breivik

'Breivik har ødelagt sit eget liv, men ikke mit,' siger en af de overlevende fra Utøya. Derfor hader han ikke Breivik, siger han.

21-årige Bjørn Ihler overlevede Breiviks massakre på Utøya, og står her og kigger på de mange blomster foran Oslo Tingrett. (Foto: Louise Damløv © DR)

- Anders Behring Breivik er en meget lille mand på mange måder.

Sådan lyder det fra 21-årige Bjørn Ihler, der overlevede den norske massemorders massakre på Utøya den 22. juli sidste år.

- Jeg hader ham ikke, for han er ikke nogen følelser værd. Hverken had eller vrede, siger Bjørn Ihler, der frygter, at der findes flere som Breivik.

Det er uhyggeligt

- Breivik ved ikke så meget, og det virker ikke til, at han har noget imod det. For han fortsætter bare med at fortælle om sit syn på verden, og det er uhyggeligt, at nogen mennesker har det sådan, siger Bjørn Ihler.

Han var en af de unge AUF'ere, der troede på, at Breivik var en politibetjent, der var kommet for at redde dem. Bjørn Ihler vendte sig derfor om. Men kun for at se sin kammerat blive skudt og dræbt. Bjørn Ihler overlevede den brutale massemorders skud ved at springe i vandet og gemme sig.

Vil ikke prøve at forstå længere

I dag er det ni måneder siden, Breivik skød 69 mennesker på Utøya og dræbte otte mennesker i regeringskvarteret i Oslo. I den tid har Bjørn Ihler prøvet at forstå, hvorfor Breivik handlede, som han gjorde. Men det har ændret sig, efter retssagen gik i gang, og Breivik fik lov til at tale.

- Jeg har fundet ud af, at det er okay ikke at forstå det. For det virker ikke engang til, at Breivik selv forstår det, for han påstande og livssyn har jo ikke en pind med virkeligheden at gøre, siger han.

Nytårsaften var svær

Den 21-årige mand er stadig mærket psykisk efter den forfærdelige dag i juli sidste år. Han har svært ved at koncentrere sig og kan ikke læse særligt længe af gangen, han har søvnbesvær, og han bliver bange for høje lyde.

- Nytårsaften var enormt svær at komme igennem, og jeg har også svært ved andre høje lyde som en bildør, der smækker eller ambulancesirener, fortæller han.

Breivik ødelagde sit eget liv

Den 31. maj skal Bjørn Ihler vidne mod Breivik i Oslo Tingrett, og han vil især give Breivik et budskab:

- Han ødelagde ikke mit liv. Jeg er ikke et offer, men jeg er en overlever. Jeg kommer til at opnå mine mål i livet, og han kommer til at sidde i fængsel resten af sine dage, siger Bjørn Ihler.

- Han har ødelagt sit eget liv, men ikke mit, understreger han.

Facebook
Twitter