Utøya-overlevende var mistænkt i 17 timer

En 17-årig overlevende virkede så upåvirket efter massakren på Utøya, at politiet tog ham for medgerningsmand og anholdt ham i 17 timer.

(Foto: Trond Reidar © Scanpix)

Da politiet ankom til Utøya efter massakren på AUF's sommerlejr, troede de, at en af de unge overlevende var en medgerningsmand. Det skriver den norske netavis vg.no.

Anzor Djoukaev var blandt de unge, der blev jagtet rundt på Utøya i over en time af massemorderen Anders Breivik.

Men da politiet kom frem og bragte de overlevende unge i sikkerhed, blev den 17-årige Anzor Djoukaev anholdt og sat i forvaring i samme hus som massemorderen.

Familien anede intet

Der fik han at vide, at han var mistænkt for at have deltaget i den grufulde massakre.

Efter flere timers afhøring blev den unge AUF'er kl. 22.20 smidt alene i en celle med kun en madras på gulvet.

Først næste morgen kl. 10.33 blev han officielt afhørt af politiet, som dog bekræfter, at de glemte at tilbyde den unge mand en forsvarer.

På dette tidspunkt havde hans familie ikke hørt fra ham siden massakren.

Efter et forhør på omkring en time blev han løsladt, og først på det tidspunkt fik han mulighed for at kontakte sin familie. De havde desperat ledt efter ham blandt de overlevende og dræbte på Utøya.

Traumer fra barndommen

Anzor Djoukaev siger til VG, at han fik at vide, at han virkede upåvirket og kold, fordi han ikke græd som de andre. Han forklarer selv sin opførsel med sine traumatiske oplevelser i Tjetjenien, hvor han er født.

- Da jeg var lille og boede i Tjetjenien var byen fuld af lig. Jeg husker, at jeg så hunde, som spiste af dem. Derudover er der andre ting i mit liv, som gjorde, at det lykkedes mig at holde hovedet koldt, når de andre gik i panik, siger han til VG.

En psykolog bekræfter over for VG, at det er naturligt, at traumer bliver reaktiverede ved en massakre som den på Utøya.

Frygtede flere gerningsmænd

Ifølge Johan Fredriksen fra Oslo politi var det andre overlevende, der henledte politiets opmærksomhed på Anzor Djoukaev, fordi de undrede sig over, at han trak sig ind i sig selv og var vanskelig at få kontakt med efter massakren.

På dette tidspunkt var alt kaos, og politiet vidste ikke, om der var flere gerningsmænd.

- Man frygtede, at en gerningsmand havde smidt sit våben og havde blandet sig med de overlevende, siger Johan Fredriksen til VG.

Både psykologer og advokater kritiserer, at der gik 17 timer, før Anzor Djoukaevs familie hørte fra ham.

Facebook
Twitter