Utøya: Politi trodsede ordrer

Da tragedien udspillede sig på Utøya, tog poltifolk direkte på øen, trods ordrer om at samles på station 24 km derfra. Det skriver norsk avis.

Da tragedien udspillede sig på Utøya, tog poltifolk direkte på øen, trods ordrer om at samles på station 24 km derfra. Det skriver norsk avis.

Da skyderiet på Utøya udspillede sig, tilkaldtes politistyrker fra omkringliggende stationer. Men i stedet for at tage til en station 24 km væk, som ordren lød på, tog flere patruljer direkte til Utøya. Det skriver den norske avis VG.

-Jeg var overrasket over ordren med at køre til stationen i Hønefoss, når der var skyderi på Utøya og muligvis på fastlandet, fortæller et af politifolkene i en rapport.

Han var med i en af de tre patruljevogne som var blevet tilkaldt fra den by der hedder Drammen. Vognene blev bedt om at køre til en station der hedder Hønefoss, 24 km fra Utøya, men den ordre valgte de to af vognene at trodse.

Fem af de otte politifolk er en del af det såkaldte UEH laget, som er en specialstyrke. Med sig havde de beskyttelsesudstyr, maskinpistoler og hundepatrulje. Da de kom fra et andet diskrikt, kunne de ikke kommunikere med indsatslederen på øen, så politkfolkene anede ikke, hvad der ville møde dem på øen.

De valgte at sejle på nordsiden af Øen hvor der ikke var politifolk til stede, men til gengæld var massakrens grufuldheder med det samme tydelige.

-Da vi nærmede os land, så vi seks livløse kroppe under en klippeblok. Da vi kom i land kunne vi se, at de var skudt i hovedet og på kroppen, lyder det i rapporten som avisen citerer.

På det tidspunkt var Anders Breivik pågrebet, men det var uvist om der var tale om flere gerningsmænd. Det blev dog afkræftet i takt med at lokale og tilkaldte politifolk fik afsøgt øen.

Det har ikke været muligt at opklare, hvorfor politifolken i første omgang fik ordre på, at tage til en station 24 km væk fra Utøya. De ledende poltifolk henviser til evalueringsarbejdet i det såkaldte politidirektorat som endnu ikke er afsluttet.