Uvaccinerede østrigere skal blive hjemme: 'Man vil presse dem til at tage stikket'

Østrigs regering håber, at en lockdown for uvaccinerede kan få flere østrigere til at rulle ærmerne op.

Betjente tjekker coronapas hos bilister i den østrigske by Graz tidligere i dag. (Foto: Erwin Scheriau © Ritzau Scanpix)

- I realiteten siger vi til en tredjedel af befolkningen, at I kan ikke forlade jeres hjem uden en særlig grund.

Sådan lød meldingen i går fra Østrigs kansler Alexander Schallenberg, da han talte til nationen om nye alvorlige coronatiltag.

I dag trådte de så i kraft.

De indebærer væsentlige restriktioner for omkring to millioner østrigere, der ikke er vaccineret mod covid-19. Fra i dag skal alle ikkevaccinerede nemlig i udgangspunktet blive hjemme.

Det sker for at dæmme op for voldsomme smittetal i alpelandet, hvor 63,5 procent af befolkningen er vaccineret - en vaccinetilslutning, der er blandt de laveste i Vesteuropa.

De daglige smittetal i Østrig er rekordhøje for tiden. (© Our World in data)

Og fra i dag vil østrigsk politi foretage stikprøver for at sikre sig, at restriktionerne bliver overholdt, siger regeringen i Østrig.

- Det kan ske hvor som helst og når som helst. Enhver borger må forvente at blive tjekket, lyder meldingen fra den østrigske indenrigsminister, Karl Nehammer, ifølge The Guardian.

Mens det østrigske tiltag skaber international opmærksomhed, er der en række undtagelser.

Uvaccinerede kan blandt andet foretage nødvendige indkøb eller tage på arbejde eller dyrke udendørs motion med et frisk negativt testresultat i hånden.

Derudover er børn under 12 år, tidligere smittede og skolebørn, der testes jævnligt, undtaget.

Tiltagene varer i udgangspunktet 10 dage, og brud på reglerne kan straffes med bøder på mellem 3.250 og 23.400 kroner.

Håber, at pisk virker

Inden i dag havde Østrig i forvejen indført restriktioner over for uvaccinerede. Herunder i hovedstaden, Wien, hvor kun personer, der er færdigvaccineret eller har været smittet med covid-19, har måttet besøge steder som barer og frisører eller være med til arrangementer, hvor flere end 25 mennesker er samlet.

Kansler Schallenberg har flere gange understreget, at det kontroversielle tiltag er et forsøg på at få flere østrigere til at lade sig vaccinere.

- Mit mål er meget klart: At få uvaccinerede til at blive vaccineret, ikke at låse dem inde, lød det i går fra kansleren, der kaldte den østrigske vaccinationsrate "skammeligt lavt", beretter Deutsche Welle.

De kommende dage vil vise, om kansleren når sit mål med den øgede brug af pisk.

En af dem, det har virket på, er blikkenslageren Christian Smeritschnig, der i dag lod sig vaccinere på grund af nedlukningen.

- Jeg har aldrig været imod vaccination, men jeg har ikke selv behov for det. Jeg har ikke været bange for at blive syg, men er bare blevet testet undervejs. Men det er ret irriterende, at man skal behandles som en andenrangsborger, siger han til det østrigske medie Österreichischer Rundfunk.

Tiltaget fra de østrigske magthavere kommer på et tidspunkt, hvor de daglige smittetal gang på gang sætter rekord, fortæller Michael Reiter, DR's korrespondent, som dækker de tysksprogede lande.

- Det er især de uvaccinerede, der ryger på hospitalet lige nu, og antallet af indlagte på de østrigske intensivafdelinger stiger hurtigt, siger han.

- Så den østrigske regering vil åbenlyst gå ret langt for at knække kurven og nedkæmpe denne fjerde smittebølge, som man ser i øjeblikket. Man vil reducere de sociale kontakter og have flere til at tage imod vaccinen, så nu griber man til dette ret drastiske middel, siger korrespondenten.

Større vaccineskepsis

Mens Danmark hidtil har fået vaccineret 75,7 procent af befolkningen, ligger østrigerne altså et godt stykke bagud med 63,5 procent.

Det skyldes blandt andet, at alternativ medicin fylder mere i de tysktalende lande, siger Michael Reiter.

- Tiltroen til den hænger tit sammen med en skepsis over for medicinalindustrien. Der er også en større mistro over for staten, lyder det fra korrespondenten, der også tror, at den hårdere kurs i Østrig og Tyskland skaber større modstand.

- De svinger pisken mere over for vaccineskeptikere, og man vil presse dem til at tage stikket. Det skaber en modstand, mærker man hernede.

Günther Platter, der er guvernør i delstaten Tyrol, kalder det nye tiltag "drastisk", men nødvendigt:

Meldingen om de nye restriktioner har da også fået de sociale medier til at koge over, fortæller korrespondenten.

- Holdningerne går begge veje. Nogle synes, at det er det helt rigtige tiltag. Andre så som det højrenationale parti FPÖ kalder det en form for "corona-apartheid", siger Michael Reiter.

Spørgsmålet er, om tiltaget vil få flere til at tage imod et stik eller to. Det er der noget, der tyder på. For da Østrig for få uger siden udelukkede uvaccinerede fra blandt andet restauranter, mens det krævede en pcr-test for at komme på arbejde, så gav det et ret kraftigt skub i vaccinationsraten, siger Michael Reiter.

- Så mon ikke de, der har skubbet beslutningen foran sig, får taget stikket nu. Men på den anden side ser vi også en hård kerne, der ikke er til at presse, og hvor denne indirekte tvang skaber større modstand.

Der er blandede holdninger til tiltaget fra østrigerne:

FacebookTwitter